9 tips til hvordan du bør bruke stativet

with Ingen kommentarer

For å garantere skarpe bilder av statiske motiver, er det viktig å bruke stativ. Det gjør det mulig å sette lukkertiden som du liker og fortsatt få en knivskarpe bilder. Du er da fri til å velge den blenderåpningen du trenger og samtidig sikres maksimal skarphet.

For å hjelpe deg på vei, har vi samlet ni praktiske tips du bør vite om når du bruker et stativ, for å sikre deg at du får de bildene du ønsker.

1 Tilpasset formålet?

Tunge objektiver krever kraftige ben og stødig hode. Kulehoder er greit for objektiver opp til 300mm, men håndtere ikke lengre/tyngre objektiver så godt.

Tripod - 1

 

2 Hurtigkobling

En hurtigkobling er ikke avgjørende, men det gjør det mulig å feste og ta av kameraet fra stativhodet raskt og enkelt. Når du har brukt en, vil du lure på hvordan du har klart deg uten. Gjør det rett og slett lettere å bruke stativ.

Tripod - 4

3 På fast grunn

Det nytter ikke å bruke stativ hvis stativbena hopper rundt på svampete vegetasjon. Presse dem godt ned i gresset til de møter noe solid, og drive dem skikkelig ned mykt underlag hvis nødvendig. Det samme gjelder for underlag i bevegelse.

Tripod

 

4 Beste foten frem

Trekk ut de kraftigste delene av beina først. Bruk så de tynneste seksjonene, før du bruker senterkolonnen bare som en siste utvei. Karbonfiber stativer mangler massen fra lettmetall slektningene, men har til gjengjeld tykkere bein.

Tripod - 2

5 I vater

I stedet for å korrigere skjeve horisonter senere, sett et vater inn i blitsskoen på kameraet for å sikre at horisonten er i vater før du tar bilde. Mange stativer og hoder har også innebygget vater.

6 Objektiv med stativfeste

Hvis objektivet har stativfest, fest denne til stativet i stedet for kameraet. Kameraet vil da bli bedre balansert på stativhodet og stå stødigere.

Tripod - 5

7 Ballast

Ytelsen av lette stativer blir kraftig forbedret med litt ballast. Heng din tunge kamerabag under stativet, eller bruk en nylon camping pose fylt med steiner. Noen stativer leveres med tilbehør for formålet.

Tripod - 3

8 Speillås

Hvis kameraet ditt har speillås, bruk den til alle eksponeringer lengre enn 1/15 sekund hvis du kan. Hvis du ikke gjør det, kan du bruke selvutløseren i stedet. Ideelt sett gjøre begge deler. (jeg bruker ALLTID speillås når kamera står på stativ)

Mirror lock up

 

9 Ikke rør utløseren

Ikke trykk utløseren med fingeren – få tak i en fjernutløser. Dette er spesielt viktig når det er mye overheng av kamera eller objektiv.

Phottix TR-90

(Visited 46 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar