Komposisjon – Ledelinjer

with Ingen kommentarer

Et dårlig sammensatt bilde vil gjøre seerne usikker på hvor du skal lete, og oppmerksomheten kan drive formålsløst rundt i bildet på jakt etter et klart fokuspunkt. Et særdeles effektivt virkemiddel er å bruke linjer for å kontrollere hvordan folks øyne flytter seg rundt i bildet.

Konvergerende (linjer som går mot hverandre mot enden av bildet) linjer gir en sterk følelse av perspektiv og tredimensjonal dybde. Blikket trekkes inn i bildet. Buede linjer kan lede blikket på en reise rundt bilderammen, som fører deg mot hovedmotivet.

Linjer finnes overalt, i form av vegger, gjerder, veier, bygninger og telefonledninger. De kan også være underforstått, kanskje ved den retningen som en person ser.

Hvorfor funker det?

Haukeli Analyse

  1. Første en legger merke til er linjen midt i veien som trekker deg inn mot horisonten.
  2. De konvergerende linjene gir en dybdefølelse
  3. En tredje «bonuslinje» peker også mot det samme punktet i horisonten
(Visited 77 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar