Auto eller manuell fokus?

with Ingen kommentarer

Auto Manuel fokus - 001Bør du bruke autofokus eller manuell fokus? I enkelte situasjoner er det ene eller det andre er mer fordelaktig. I dette innlegget vil vi forklare når en bør bruke manuell fokus, og når man skal unngå det.

Autofokus vs manuell: hvorfor ikke fokusere manuelt?

Før autofokus kom, var den eneste måten å få et skarpt bilde på å fokusere manuelt. Det spilte ingen rolle hva du fotograferte, et urørlig landskap eller en rask bil i bevegelse, fokus var du nødt til å gjøre manuelt.

I dag har vi et valg, kan vi fokusere automatisk eller manuelt. Selv om det fortsatt er mulig å få de fleste motiver skarpt når du fokuserer manuelt, gjør autofokus vanligvis livet mye enklere og gjør det lettere å få skarpe bilder.

Det er imidlertid noen anledninger der manuell fokus er det beste valget. Det er også noen ganger det er best å unngå manuell fokus helt.

Generell Fotografering

Hastigheten og nøyaktigheten til de fleste AF-systemer gjør autofokusering til det opplagte valget for de fleste motiv. Manuell fokus har en tendens til å være alternativet som brukes i situasjoner der AF-system er sannsynlig å slite eller mislykkes.

Live View

Hvis du fotograferer med et speilreflekskamera på stativ og komponerer bildet på hovedskjermen i Live View-modus, er det ofte bedre å fokusere manuelt i stedet for automatisk. Dette er delvis fordi mange speilreflekskameraer benytter en langsom kontrastdeteksjon autofokus system, men også fordi at du i Live View-modus kan forstørre den viktigste delen av scenen, slik at du kan være sikker på at fokus er på nøyaktig riktig sted.

Hvis du fokuserer manuelt med et speilreflekskamera, anbefaler vi at du bruker Live View-modus når det er mulig fordi det gir en mye mer detaljert visning av motivet enn en optisk søker.

Level-2

 

Macro

Selv om objektivet kan tilby svært nær fokus, kan mange kameraer slite med å fokusere et objektiv hvis motivet er veldig nær. Dette kan føre til fokusjag. Som et resultat er manuell fokusering er et godt alternativ for makro fotografering.

Den forstørrede visningen du får på kompakte systemkameraer i manuell fokusmodus, og speilreflekskameraer i Live View-modus, er svært nyttig når dybdeskarpheten er svært begrenset. Med korte fokusavstander, i tillegg, så det er helt avgjørende for å få fokus nøyaktig der DU ønsker.

Macrofrukt - 01

 

Landskap

Selv om det er kameraer med titalls autofokuspunkter er det ofte ikke et akkurat der du trenger det. I noen tilfeller er det fornuftig å bruke «fokus-og-komponer bildet» teknikk, men hvis du fotograferer et landskap er manuell fokus er et godt alternativ.

Hvis lyset endrer seg raskt kan det være nødvendig å handle raskt, men du må som regel bruke litt tid med landskapsfotografering, og det er ofte en god idé å bremse ned litt for å gi komposisjon og fokus punkt tilstrekkelig oppmerksomhet.

Fokusere manuelt bremser deg ned, men enda viktigere er at det gjør det mulig å plassere fokuset på nøyaktig riktig avstand for å få dybdeskarphet som du vil.

Skagen

 

Lite lys og kontrast

Autofokus systemer trenger litt lys og kontrast for å fungere. Det gjør at de kan svikte i dårlig lys og / eller kontrast. Disse forholdene kan også gjøre det vanskelig å fokusere manuelt, men hvis du har et kompakt systemkamera eller fotograferer med et speilreflekskamera i Live View-modus, vil skjermen eller den elektroniske søkeren ofte forbedre bildet nok til at du klarer å stille fokus og få motivet skarpt.

Landskap - 001

 

Gjenstander mellom kameraet og motivet

Hvis kameraet har klart utsikt til motivet, lyset er anstendig og det er litt kontrast, vil autofokussystemet vil vanligvis levere varene, og du får et skarpt bilde. I tillegg kan et kamera vanligvis stille skarpt raskere enn du kan manuelt.

Men hvis det er objekter mellom kameraet og motivet, kanskje du fotograferer gjennom løvverk i bevegelse, vil autofokussystemet ikke vite hva som er det tiltenkte målet, og det vil sannsynligvis prøve å fokusere på nærmeste objektetet.

Den enkleste måten å komme rundt dette problemet på, er å fokusere manuelt på motivet. Hvis du gjør dette vil det ikke spille noen rolle hva objektene i forgrunnen gjør, de kan passere rett over midten av obejktivet, uten at kameraet justerer fokus.

Landskap - 003

 

Fotografering gjennom glass

Om du tar bilder gjennom vinduer eller glasset i et akvarium bør du med fordel velge manuell fokus. Skitt på glasset kan forårsake fokusjag eller at fokus blir stilt feil.

Legger du front linsen helt inntil glasset, vil disse problemene minske (og faren for uønskede reflekser forsvinne). Treffprosenten på autofokus vil nå være høy nok til at autofokus lønner seg. På enkelte objektiver vil frontlinsen rotere når du fokuserer, her vil fortsatt manuell fokus være det beste valget.

Fisk gjennom glass

 

Refleksjoner

Om du fotograferer refleksjoner, enten det er i speil, vinduer eller vann, vil manuell fokus være et opplagt valg for deg.

Ved refleksjoner vil det alltid være et skjær at en annen flate i det som gir refleksjonen. I et speil vil du ha en glassplate foran det som reflekterer, i vann vil du kunne skimte bunn. Dette gjør at autofokus vil kunne bli lurt til å stille skarpt på feil punkt.

Reflektert

 

Sport og action

Selv om det er mulig å få bevegelse skarpt når du fokuserer manuelt, er det som regel langt bedre å bruke kameraets AF-system – spesielt for motiver som beveger seg uforutsigbart.

I stedet for å bruke Enkelt AF-modus, er Kontinuerlig AF-modus det beste valget for fotografering av motiver i bevegelse. Kameraet vil nå kontinuerlig justere fokus på objektivet etter som motivet under de aktive AF-punkt beveger seg mot eller bort fra kameraet.

Om et motiv beveger seg i en forutsigbar retning kan det være nyttig å forhånds fokusere objektivet (manuelt) på et bestemt punkt og så vente til motivet kommer fram til det før bildet tas. Fordelen med denne tilnærmingen er at den unngår eventuelle forsinkelser forårsaket av AF-systemet og gjør at du kan komponere bildet før motivet er på plass.

Hvis du ikke fokuserer kontinuerlig vil det bare være et kort vindu der motivet er skarpt, så selv om du fotograferer seriebilde modus, tar du bare et par bilder, slik at du har færre bilder å sortere gjennom og redigere. Jeg tar som regel serier på 3-4 bilder i slengen, men det kommer an på hastigeten til motivet og skuddtakten til ditt kamera.

Fugleinnstillinger-1

 

 

(Visited 199 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar