Tilbehør for landskapsfotografen

with Ingen kommentarer

Landskapsbilder er noe alle med fotoapparat er opptatt av. Alle har ihvertfall gjort noen mer eller mindre vellykkede forsøk på å ta et landskapsbilde.

En av de fine tingene med landskapsfotografering er at du ikke trenger det dyreste kameraet eller de dyreste og mest lyssterke objektivene. Det eneste du virkelig trenger er et vidvinkel objektiv og en solid tripod. Det er likevel noe utstyr som ikke er så veldig kostbart, men kan gjøre veldig mye for bildene dine.

Vi kommer nå med en liten «handleliste» for den ivrige landskapsfotografen.

Stativhode med hurtigkobling

Stativhode med hurtigkobling er en absolutt nødvendighet. Hodet gjør det enkelt å justere kameraets posisjon, slik at komposisjonen blir 100%. Hurtig koblingen gjør det til en fornøyelse å montere kameraet på stativet. Dette er ikke et «bør-ha» tilbehør, men et tilbehør du MÅ ha.

Tripod - 4

Phottix TR-90

Fjernkontroll

Om du berører kamera for å trykke ned utløseren vil du også bevege kameraet litt. Det gjør at bildene blir litt mindre skarpe. En fjernkontroll løser problemet for deg. Om du går for en kablet eller en trådløs fjernkontroll handler litt om smak og behag. Begge deler har sine fordeler og ulemper. Jeg har begge deler, men den som blir brukt mest er den med kabel.

Om du virkelig vil unngå alt av kamerarystelser, aktiverer du kameraets speillås i tillegg.

Vater

Mange stativ og stativhoder har innebygd vater. Det har også mange av de nyere kameraene. Fordelen med en vater som du setter i blitsskoen er at den måler på det som virkelig har en betydning: Kameraet, og at den ikke tapper batteriet ditt for strøm.

En vater som den på bildet har jeg sett til 50kr på nett, og til den prisen så er det et glimrende hjelpemiddel. Tenk på tiden du sparer når du slipper å rette opp skjeve horisonter under bilderedigeringen.

Vater for blitssko
Vater for blitssko

Polariseringsfilter

 

Et polariseringsfilter fjerner reflekser fra ikke metalliske overflater. Noe som gjør at reflekser i vann og vinduer fjernes eller i det minste begrenses. Dette er en effekt som det er bortimot umulig å fikse i redigeringsprogram i etterkant.

Et polariseringsfilter vil også gjøre fargene, spesielt i blå himmel og grønt, kraftigere og mer livlig. Konturer i skyer vil også tre frem på en annen måte.

Pola filter
Pola filter

ND filter

I mange motiver vil du oppdage at du ikke klarer å få den kombinasjonen av lukkertid og blenderåpning som gir bildet det utseendet som DU ønsker. Her kan ND filter hjelpe deg på vei.

ND filter gir deg lengre lukkertider ved at de blokkerer ute en del av lyset. ND filter får du både i runde og firkantede utgaver, samt i mange forskjellige styrker.

HOYA-ND8

Lee ND gradert sett

Gradert ND filter

Om du virkelig tar landskapsfotografering på alvor investerer du i et sett med graderte ND filter. Har sett billigmerker med runde graderte ND filter, men firkant filtrene er mye mer anvendelige. Et kvalitets sett som det på bildet vil koste deg rundt 2000kr, men de er effektiv og enkel å bruke. Har du investert i et sett med firkantfilter, kan (bør) du også kjøpe firkantede ND filter.

Graderte ND filter gjør at du kan unngå overeksponert himmel når det er stor lys forskjell på himmel og landskap.

 

(Visited 192 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar