8 vanlige feil ved bruk av stativ og hvordan unngå de

with Ingen kommentarer

Et stativ må ikke undervurderes som hjelpemiddel for å få gode bilder, men et stativ vil også kunne gi deg dårligere bilder om det blir brukt feil. Noen stativer og stativhoder vil kunne gi deg en falsk trygghet med tanke på om kameraet ditt står stødig eller ikke. Det er også en del fallgruver og triks som du bør vite om når du skal kjøpe og bruke stativ for første gang. Eller…. ikke bare første gang, dette må repeteres med jevne mellomrom til kunnskapen ligger i ryggmargen.

I dette innlegget vil vi se litt på de vanligste feilene rundt stativbruk.

Skjelven tripod

Ikke overraskende er mange fotografer er litt skrapet for kontanter etter å ha kjøpt sitt første seriøse kamera og objektiv. Derfor er det bare naturlig at de trekkes mot billigere enden av markedet når de skal velge et stativ.

Dessverre, kan dette være dårlig økonomi, siden så mange billig stativer mangler stabiliteten som kreves for å holde et kamera stødig.

Heller enn å løpe for å kjøpe et spinkelt stativ, som må skiftes når du oppdager at det ikke klarer å holde kameraet i ro i en lett bris, er det bedre å spare litt lenger og heller kjøpe et anstendig stativ.

Om du kjøper riktig modell første gang, vil det spare deg for penger i det lange løp. Et kvalitets stativ vil kunne være din følgesvenn resten av livet.

Før du kjøper, bør du tenke nøye gjennom hvordan du har tenkt å bruke kameraet og hvilken type stativ som vil være mest nyttig.

Hvis du kommer til å fotografere masse makro og still bilder hjemme, så vil en stor, tung tripod vil tjene deg godt. Gjerne en der du kan tilte midtsøylen.

Hvis du har planer om å fotografere landskap som er en lang gåtur fra bilen, vil du ha noe litt mindre og lettere. Se gjerne på karbon stativer

Kommer du til å reise mye på fly, vil et stativ som er kompakt være et godt valg.

Kombinasjonen lett og stabilit, presser prisen opp, men det vil lønne seg til slutt.

Sette igjen stativet hjemme

Det kan være fristende å la tripod ligge igjen hjemme når du er på vei ut for en dag med kameraet, det er klumpete og vanskelig å bære og når du bruker det bremser det deg ned på hvert stopp.

Men hvis du ønsker å få det beste fra alle disse pikslene på kameraets sensor, er det virkelig verdt å ta stativet med.

Kameraer med ekstremt mange pixler, som Nikon D800 og Nikon D800E, for eksempel, må være bom stille og brukes speillås eller eksponeringsforsinkelse modus for å få nytte av sin oppløsningsevne hvis lukkerhastigheten er lavere enn rundt 1/125 sekund.

Hvis du virkelig hater å bære stativet, er det kanskje på tide å investere i en modell som er spesielt designet for enkel transport. Eller kanskje du trenger å se etter en ny veske eller reim som gjør det lettere å bære?

Utvide midtsøylen

De fleste stativer har en midtsøyle som tillater at du kan heve kamera til et høyere nivå, enn ved å bare bruke bena alene.

Dette gir deg imidlertid en mye mindre stabil plattform når den er utvidet enn når den er felt ned og bør brukes med forsiktighet.

Der det er mulig, bør beina brukes til å få kameraet til riktig høyde og eventuell høydejustering bør gjøres via bena.

Midtsøylen bør bare brukes når beina er helt utstrakt og selv når den er trukket helt inn er det viktig å sikre at er låst fast til å redusere vingling.

Utvide de nederste seksjonene først

Fordi de nedre seksjonene av et sammenleggbart stativ ben må skli inn i de øvre seksjonene når stativet er pakket bort, må de være tynnere.

Dette betyr at de ikke er like stabil som de tykkere seksjonene. Det gjør at når full høyde på stativet ikke er nødvendig, vil det være best å utvidet de tykkere, øvre ben seksjoner fremfor de nederste.

Ikke ha horisonten i vater

Mange stativer har innebygd vater i skuldrene som gjør det mulig å se om beina skaper en vannrett plattform for hodet.

Selv om mange stativhoder også har en vater innebygget, er det generelt best praksis å bruke beina for å få skulderen vannrett. Det er spesielt viktig om du skal ta panoramabilder. Da trenger stativhodet en vannrett plattform til å rotere på.

En annen, og gjerne viktigere grunn til å ha stativet i vater er å sikre at tripod er riktig balansert.

Hvis det ikke er det, kan det ikke ta mye, bare en endring av linse vinkel eller et vindkast, for det å velte og kameraet kommer styrter ned.

Bære kameraet på stativ

Du ser ofte fotografer som går med sitt oppslåtte stativ over skulderen med kameraet fortsatt montert. Det er en ganske risikabel ting å gjøre.

Endringen i vinkel kan føre til at noe som virket som en solid låsing av kamera til hodet, løsner og kamera detter i bakken.

Og det vil alltid være øyeblikk der du feilvurderer lengden på stativ og dunker kameraet i et tre, vegg eller andre fotografer.

Og siden de fleste stativhoder har en hurtigkobling, vil du bare spare noen få sekunder på å ikke fjerne kamera fra stativet.

Om du tror dett punktet er tull, så spør Kevin om han kommer til å gjøre dette igjen

Ikke henge vekt på tripod

Selv de største og stødigste stativene vi slite med å holde kamera helt rolig om det blåser godt, spesielt om du har et tungt objektiv på kamera.

Noe som vil hjelp mye for stabilitet er å henge noe tungt under stativet. Mange stativer har en krok nederst på midtsøylen. Der er det topp å henge din tunge fotobag eller kanskje en tøypose med stein i. Noen stativer kommer med en slags pose som festes til beina på stativet, der du kan legge oppi noe tungt.

Forsøk å justere det du henger under slik at det akkurat toucher bakken. Da vil ikke vinden ta ta i det og svinge det rundt. Stativet vil uansett bli stødigere på grunn av den ekstra vekten.

Sette opp stativ på våt sand

For best resultat, bør en tripod plasseres på et stabilt underlag, slik at det ikke synker under eksponeringen.

Dette kan være vanskelig på strender, spesielt hvis tidevannet kommer inn. Det kan da være vanskelig å forutse hvor langt bølgene vil nå opp i sanden under en lang eksponering.

I beste fall vil dette føre til et uskarpt bilde og i verste fall et kamera som trenger en tur til service. Husk forsikring!

Hvis mulig, prøv å stille deg opp på stødige steiner, og bruk et lengre objektiv hvis det er nødvendig.

Mange fotografer synes at å skyve stativbena dypt ned i sanden, før de starter fotograferingen, skaper et stødig underlag.

Noen produsenter lager «truger» for sine stativer. Det bidrar til å fordele lasten på mykt underlag. Hvis du tar mye bilder på sandstrand, så bør du undersøke om det er mulig å få tar i til ditt stativ

Alternativt kan du prøve å finne tre store flate steiner som du kan flytte til der du skal ta bilder for å gi din tripod en stabil plattform.

Husk at når du beveger deg rundt på fuktig sand, vil du også skape bevegelse i grunnen. Stå stille, eller på trygg avstand.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar