5 tips jeg vil gi til en som skal kjøpe sitt første systemkamera

with Ingen kommentarer

Fujifilm X-E2Mange ønsker tips om hvilket kamera de skal kjøpe. Det er et veldig naturlig spørsmål, som jeg skjønner godt. Det er tross alt en jungel av forskjellige kameraer og betegnelser der ute. Problemet er bare det at spørsmålet som regel lyder slik: «Du kan jo mye om foto….. Hvilket kamera bør jeg kjøpe?»

Der er litt som å si: «Du som kan veien fra Voss til Bergen….. Hvilken bil bør jeg kjøpe?»

Her kommer mine tips til hva du må tenke på FØR du kjøper deg et kamera:

Hvor mye penger vil jeg legge i det?

Det er viktig å huske at et systemkamera som regel bare er første del av et system. Altså du kommer til å kjøpe litt tilbehør. Minnekort, ekstra batteri, stativ, blits og objektiver er bare litt av utvalget. Jeg ble anbefalt å bruke halvparten av det jeg hadde tenkt på kamerahus, men dobbelt så mye som jeg hadde tenkt på skikkelig objektiver. Med mine matte kunnskaper, blir det vel 1/3 på kamera 2/3 på objektiv. Husk at optikken er så viktig at det er bedre med 1 kvalitets objektiv enn med 10 billige. Om du nå ikke er villig til å bruke mer enn 5000 kr, så er kanskje et avansert kompaktkamera et bedre valg. Optikk koster! En annen måte å spare litt penger er å velge et merke som flere venner av deg også har, da kan dere dele litt på optikken.

Hvilken type bilder kommer jeg til å ta?

Landskapsbilder krever andre egenskaper enn action bilder. Macro og ferie snapshots er det også en forskjell på. Bilder ute i sollys eller stemningsfulle bilder i skumringen?

Hvis du nå kan svare klart og tydelig på at 90% av bildene jeg skal ta med dette kameraet vil være innenfor en bestemt sjanger, så er det lett å komme med et råd. For de fleste vil ofte svaret være at du vil ta litt bilder av alt. Da kan jeg trøste deg med at alle dagens systemkamera klarer å gi deg anstendige bilder innenfor alle sjangre. Det er bare det at noen er litt bedre til en ting, men ikke like gode til noe annet. (Jeg kommer ikke til å begi meg ut på en Canon/Nikon eller speil/speilløs diskusjon!)

Ligger kamera godt i hånden?

Kom deg til en virkelig butikk, du vet en sånn der det jobber folk som vil prøve å selge deg det kameraet som de tjener mest på. Be om å få prøve kamera. Hold det i hendene, legg det opp mot øyet, ta bilder. IKKE godta å kjenne på et kamera uten batteri! Batteriet er ofte en ganske tung komponent, slik at det påvirker balansen og vekten når du holder kamera. Sjekk at du rekker og kan betjene knappene for både tommel og pekefinger uten å skifte grep. Når du har lært deg å bruke kamera vil du irritere deg over at du må ta kamera bort fra øyet for å rekke akkurat den funksjonen som ligger plassert ved tommel.

 

 

 

Er dette et kamera du kommer til å ta med deg?

Verdens dårligste kamera er det som ligger igjen hjemme når du er ute på tur! Det faller seg ikke naturlig for alle å dra på et stort speilreflekskamera til enhver tid. Jeg vil påstå at mange av de beste fotografene har et mindre og mer kompakt kamera som de tar med seg til vanlig. Det er mange speilløse alternativer som leverer ypperlige bilder. Fuji og Olympus har jeg gode erfaringer med, men det er nok mange andre også. Disse kameraene er bare litt større enn avanserte kompaktkameraer, men gir deg omtrent samme muligheter som speilrefleksene.

Blir bildene dine bedre?

Et nytt kamera gjør deg ikke automatisk til en bedre fotograf. Kameraer er dumme, det er du som må fortelle hvordan bildene skal bli tatt. Med andre ord, så må du lære deg å utnytte mulighetene i kamera. Du må lære svakhetene og finne en vei rundt de. Du må lære om bilde komposisjon og om hva som skal til for å løfte kvaliteten på bildene. Om du har et aldri så flott kamera, som bare står på grønn firkant, vil det i praksis bare være et stort kompaktkamera. Da hadde det jo vært bedre om du kjøpte et kompaktkamera. Meld deg på kurs, les bruksanvisning, men viktigst av alt: Øve, øve, øve. Ta bilder og forsøk å få frem effekter som du ønsker. Det er den eneste måten å få det inn i fingrene på, slik at det kommer automatisk når du står foran motivet du har ventet på.

Gode motiver finnes over alt, det er bare å lære seg å fange de i bildet.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar