Dråpebilder med blits

with Ingen kommentarer

Søndagsprosjektet til to av oss her i DinFotoSide var å ta dråpebilder. Vi rigget oss til hos Kevin med god tid til Liverpool kampen på TV... trodde vi.

Vi hadde mange bilde ideer som skulle settes ut i liv denne søndagen, så vi rigget oss kjapt og effektivt opp for første oppgave. Skjønt kjapt og effektivt kan vel diskuteres.... Vi brukte over 1 time på å rigge opp bakgrunnen på en sånn måte at vi ikke fikk reflekser fra vinduer. Når den riggingen var ferdig kunne vi begynne å rigge opp kamera, glass, pipette og resten av dingser som vi trengte. Her er det helt klart et forbedringspotensiale.

Når vi nå var ferdig med del 1 av dråpebildene ville vi prøve oss på en teknikk der vi bruker blits for å fryse dråpene. Dette viste seg å være en mye mer treffsikker metode (ihvertfall når jeg lærte forskjell på venstre og høyre hånd)

Utstyrsbehov:

Fotoutstyr:

Kamera

Macro objektiv (ikke et must, men kjekt å ha)

Stativ

Fjernutløser

Blits

Dråper - 12

Rekvisitter:

Bakgrunn (vi brukte en hvit duk)

Ildfast form eller lignende til å ha vann i

Vann

Konditorfarge

Plastpose

Fremgangsmåte

Det første vi gjorde etter å ha fylt vann i den ildfaste formen, var å henge opp en plastpose (brødpose) og fylle litt vann i den. Så stakk vi et hull med en knappenål for å slippe ut litt og litt vann. Nå justerte vi inn slik at dråpene traff ca midten av formen. Kamera står fortsatt montert på stativ og fjernutløser i høyre hånd (kan tilpasses for den enkelte). Fokus justeres inn manuelt på det stedet der dråpene treffer vannspeilet.

Blitsen stilte vi inn på blinking og 1/64 dels styrke. Nå var det bare å holde inne knappen på blitsen og knipse bilder så lenge blitsen blinket. Vi kom frem til at 3-5 Hz var passelig takt på blitsen, men det må nok tilpasses etter hvor fort dråpene faller. Husk at du vil få skygger i bunnen alt etter hvor du holder blitsen. Når du stiller inn kamera nå så bør du være ca 1-2 EV undereksponert. Blitsen vil fylle ut og gi deg en mer riktig eksponering.

Kamerainnstillinger

Lukkertid: ca 1 sekund

Blender: f/13-20

ISO: 100

Vassdråpa-1-4

(Visited 172 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar