Hvordan velge hvitbalanse

with Ingen kommentarer

Hvitbalanse er en oversett funksjon på ditt kamera. De aller fleste lar denne innstillingen stå på AUTO. AUTO hvitbalanse fungerer jo helt topp i de fleste situasjoner, så hvorfor ikke la den være og heller fokusere på andre innstillinger som gir umiddelbart gir deg forskjellige bilder. En annen ting som gjør at hvitbalanse ofte blir oversett er muligheten for å endre den fritt når du tar bilder i RAW format. Jeg vil nå forklare litt om hva hvitbalansen gjør for dine bilder, fortelle om når du BØR sette den manuelt og ikke minst HVORDAN du setter hvitbalansen.

Hva gjør hvitbalansen?

Hvitbalanse innstillingen i kamera forteller kameraets elektronikk hvordan fargene skal fremstå. Det er en innstilling som skal kompensere for forskjellige typer lys, slik at fargene ser riktig ut på bildet. Øyet vårt ordner dette helt på egenhånd, men elektronikken i kamera er avhengig av (riktig) innput for å vite hvordan bildet skal gjengis. Kort sagt så bestemmer hvitbalansen hvordan fargene skal bli på bildet som kameraet leverer.

Verdiene for hvitbalanse blir oppgitt i Kelvin. Det er verdien som gjerne ikke forteller så mange noe, og det kan være derfor denne settingen blir oversett.

Heldigvis har alle kameraprodusenter laget noen forhåndsinnstilte settinger, med fornuftig navn, som du kan velge. Som regel er disse valgene inkludert: dagslys, skygge, overskyet, glødelampe, fluoriserende (lysstoffrør) og blits.

Kelvin skala

Hvordan stille hvitbalansen?

Forhåndsinnstilt

HvitbalanseFor Canon, Nikon, Pentax, Sony med flere setter du en forhåndsinnstilt hvitbalanse slik: Trykk på hvitbalanseknappen (WB) og vri på hjulet for å velge innstilling. Du kan også velge hvitbalanse i menyen. Vær obs på at valget du gjør blir stående til neste gang du skal ta bilder. Også om du slår kamera helt av og på igjen. Gjør det til en vane å stille hvitbalansen tilbake til AWB (AUTO)

Olympus OM-D serien er ikke utstyrt med en egen knapp for hvitbalanse, så her må du inn i menyen. Alternativt kan en av Fn knappene programmeres til gå inn i hvitbalanse settingene.

På de aller fleste kameraene får du også muligheten til å stille inn hvitbalanse bracketing. Da vil kamera ta 3 (som oftest) bilder med forskjellig hvitbalanse. Dette valget finner du i menyen.

Sette tilpasset hvitbalanse

Custom White Balance 1

I menyen finner du et valg som heter "Custom White Balance" (Canon, andre merker kan kalle det noe litt annet). Ved å aktivere Custom WB får du muligheten til å velge et bilde som du sier at kamera skal sette hvitbalanse etter.

Hovedpoenget er at bildet du setter hvitbalansen etter bør være nøytralt grått eller hvitt og eksponeringen bør være noenlunde riktig.

Det finnes mye forskjellig utstyr du kan kjøpe for å sette hvitbalansen på denne måten, men jeg har med meg et hvitt A4 ark som fungerer utmerket. Ta bilde av arket i det lyset du skal ta bilder, og hvitbalansen blir "spot on" hver gang.

 

Når bør jeg sette en fast hvitbalanse

Som en generell regel, så bør du sette hvitbalansen manuelt om lyset i motivet er preget av en bestemt farge (solnedgang) eller om du tar bilder der du har blandingslys (forskjellige lyskilder).

For solnedganger og lignende bilder vil AWB (oftest) gi deg flatere farger, siden kamera vil prøve å kompensere for det varme lyset. Når du har blandingslys kan du oppleve at bildene i en serie har forskjellig hvitbalanse. DET er tidkrevende å rette opp i etterbehandlingen.

De eneste bildene (jeg kommer på nå) som krever riktig hvitbalanse er bilder av personer og bilder for dokumentasjon, men det vil ikke si at hvitbalansen kan glemmes.

Sett fast hvitbalanse:

Solnedgang

I den gyldne timen

Sport innendørs

Konsertbilder

I mange tilfeller kan bildene få en helt annen gjennomslagskraft og bli mye mer interessante om du, med vilje, setter feil hvitbalanse. Mer om det i et senere innlegg.

(Visited 755 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar