Hvordan avgjøre om bilder burde være sort/hvitt

with Ingen kommentarer

Det er mange flere enn meg som like gode sort/hvitt bilder. Men har du tenkt over hva som avgjør om bildet blir bedre i sort/hvitt? Passer motivet som sort/hvitt?

I dag kan vi heldigvis, med et tastetrykk i redigeringsfasen, se om bildet passer til sort/hvitt. Før i tiden var dette et valg fotografen var nødt til å gjøre når filmen ble satt inn i kamera. Det var en egen film for sort/hvitt og en annen for farger. Effekter vi legger på med tastetrykk trengte fotografen gjerne fargede filtre for å få frem. Filtrene ville ødelegge bildet om de ble brukt sammen med fargefilm, mens kontraster og former ble mer levende om de ble brukt riktig sammen med sort/hvitt film.

Jeg vet om endel som prøver å redde halvdårlige bilder ved å konvertere til sort/hvitt. Pokker, jeg har også prøvd på det stuntet! MEN ett bilde som er litt feil fokus, litt feil komposisjon eller bare litt generelt dårlig vil IKKE bli fantastisk om du konverterer det til sort/hvitt.

Går du noen gang ut for å ta bilder som SKAL være sort/hvitt? Det gjør jeg. Det gir en glimrende utfordring og jeg er overbevist om at det hjelper meg til å utvikle et bedre blikk for bilder i farger også.

Tips:

Sett fargeprofil til B/W i kamera men ta bildene i RAW format. Da får du se resultatet i sort/hvitt på kameraskjerm, men bildene er i farger når du åpner de hjemme på datamaskinen

Les gjennom disse tipsene jeg kommer med her og ha det i bakhodet neste gang du skal ut med kameraet ditt. Kanskje du også ønsker å ta noen bilder som SKAL være sort/hvitt når de henges på veggen.

Dette kan virke som en enkel ting å avgjøre, men det viser seg gang på gang at enkelte farge kombinasjoner gir en umerkelig effekt til bildet. Du ser det ikke før du ser sort/hvitt versjonen. Spør deg selv om det er andre ting enn fargen som fenger med bildet. Er det fargene som tilfører kontraster og blikkfang i bildet? Jeg sier ikke at alle fargerike motiver blir kjedelig om du konverterer til sort/hvitt, men om to farger som gir kontrast kommer kansje ut som to nesten like gråfarger når du konverterer til sort/hvitt. Har du et bilde med litt duse farger, men samtidig et fremtredende mønster, vil bildet mest sannsynlig gjøre seg meget bra som sort/hvitt. 

Noe de fleste nye fotografer har problemer med er å kjenne igjen er "godt" lys og kontraster. Dette krever at du klarer å se for deg hvordan motivet blir når du tar fargene ut av ligningen. Men slapp av. Dette kan læres, det tar bare litt tid. Tving deg til å overse de åpenbare effektene fargene tilfører, så står du igjen med lys, mørke - KONTRAST.

Det er forskjellene i lyst og mørkt som gjør sort/hvitt bilder bra. Det er forskjellene mellom lys og skygge som gir deg kontraster i bildet. Sort/hvitt handler 99% om kontrast, så dette må du bare lære deg.

Når vi tenker på struktur, kan vi beskrive det med hvordan ting føles fysisk. Vanligvis er dette noe vi føler gjennom berøring heller enn noe vi ser. Tekstur i fotografering, men kan være litt mer utfordrende å sette ord på. Struktur i bildet må oppfattes gjennom øynene, og da fastslår vi om det er glatt eller grov. Å overføre følelsen av hvor grov flaten er gjennom et bilde krever et trent øye og mye øvelse.

Eksempler på struktur som fungerer godt for svart-hvitt bilder er tre, metall, stein, planter og hud. Retningsbestemt lys (lys fra stort sett én kilde som kommer fra siden) komplimenterer, og bidrar til å understreke strukturen i motivet.

Har du noengang sett på et bilde og strakt blitt grepet av stemningen?. Eller kanskje et bilde har fått frem dine følelser?

Dette er det som kalles stemningen i bildet. Det kan være en tom, dyster regnvåt gate eller en varm og innbydende solnedgang. Sort/hvitt brukes vanligvis for å fremheve den dystre stemningen i en scene.

Ta noen landskapsbilder og konverter til sort/hvitt, så ser du fort hvordan stemningen endres. Sort/hvitt portretter gir oftest mer følelser til personen.

 

Sjekkliste for sort/hvitt

Har fargene en stor betydning for motivet?

Har bildet interessant lys eller kontraster?

Er det spennende struktur?

Vil sort/hvitt gi riktig stemning?

(Visited 129 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar