Contre-Jour

with Ingen kommentarer

Contre-Jour er Fransk og betyr noe sånt som mot dagslys. Direkte oversatt: Mot dag, men siden dette er en fotoside og foto handler om lys, så blir det mot dagslys.

Frasen blir generelt brukt om den kunsten det er å ta bilder i motlys. Bilder tatt i motlys får en dramatisk effekt, gjerne med fremhevede kanter rundt motivet eller tydelige silhuetter.

 

I et typisk Contre-Jour bilde vil du finne ekstreme skygge partier og/eller ekstremt lyse partier. Tenk på et silhuett bilde. Der vil du ha detaljer i de lyse områdene, mens skyggene vil være nesten helt sorte og uten detaljer.

En kanskje uønsket effekt er at du risikerer reflekser i optikken (Lens flare), men om du klarer å kontrollere dette vil det gi ekstra atmosfære i bildene dine.

 

Teknikken kan selvfølgelig bare benyttes når du har en kraftig lyskilde tilgjengelig. Hva som regnes som kraftig lyskilde kommer an på størrelsen på motivet. Et landskap trenger solen, mens for en vanndråpe kan det være nok med en liten lommelykt. Det finnes ingen regler for når eller om du kan benytte deg av teknikken. Det jeg kan si er at det vil føles som om du går imot alle fotografiske prinsipper når du tar bilder rett mot solen i stedet for at du har den bak eller på siden for å belyse motivet.

 

Nei! Om du inkluderer lyskilden vil det bli vanskeligere å få riktig eksponering, siden du garantert ender opp med en utbrent flekk midt i lyskilden. Det er som regel mye lettere om du komponerer slik at lyskilden er akkurat utenfor kanten av bildet. Om du skjuler den bak et element i bildet vil du også kunne få en enklere jobb med eksponeringen, men i tillegg vil du få ekstra effekt rundt akkurat dette elementet.

 

Om du bruker et av kameraets halv automatiske programmer, må du bruke eksponeringskompensasjon for å få frem akkurat den Contre-Jour effekten som du er på jakt etter.

Silhuetter krever vanligvis 1-2 eksponeringstrinn under eksponerte bilder. Om du derimot tar bakbelyste portretter kan det letteste være å bytte til Spot måling. Da vil ansiktet bli korrekt eksponert, mens bakgrunnen kan bli helt utbrent. For å unngå utbrent bakgrunn, kan du forsøke plassere personen slik at bakgrunnen som kommer med på bildet er mørk. Det vil også fremheve det kule kant lyset på denne typen bilder.

 

Et som passer til ditt kamera.

Valget av objektiv må du gjøre ut fra hvilket motiv du skal ta bilde av. Contre-Jour teknikken kan brukes uansett.

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar