Blodmåne

with Ingen kommentarer

I natt kan de som er så heldig at de får klarvær, få være vitne til noe som ikke har skjedd på mer enn 30 år her i Norge. Måneformørkelse og "supermåne" på en gang. Kryss fingre og tær for at du får det med deg i natt, for neste gang dette skjer her til lands er ikke før i ca 2033

Måneformørkelse

Dette skjer når fullmånen, jorden og solen står på linje slik at jorden skygger for hele månen. Det hindrer ikke alt lyset å nå frem til månen, men det er kun rød/oransje lys som passerer gjennom jordens atmosfære og treffer månen.

Resultatet er at månen blir farget blodrød.

Supermåne

Siden månens bane rundt jorden er elliptisk vil avstanden endre seg over tid. Supermåne får vi når fullmånen befinner seg nærmest jorden. I natt vil månen virke rundt 14% større enn en vanlig fullmåne.

Sikkerhet

Ved solformørkelsen som var tidligere i år var en avhengig av beskyttelsesbriller og kraftige filter på kameraet. En måneformørkelse er helt ufarlig og kan betraktes uten noen som helst hjelpemidler, men kanskje det kan være kjekt å finne frem kikkerten??

 

 

Om du trenger oppfrisking av hvordan du skal ta bilde av månen, har vi tidligere skrevet dette innlegget om saken: Den fantastiske månen

I motsetning til solformørkelsen, som bare varte noen få minutter, vil hele måneformørkelsen vare i flere timer. Det gjør hele prosessen med å finne riktige innstillinger mye mer behagelig.

Måneformørkelsen vil være total fra ca 04:15 til ca 05:20 (avhengig av hvor du befinner deg i landet)

 

(Visited 346 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar