Vanlige spørsmål fra nybegynnere – Utstyr

with Ingen kommentarer

Om du akkurat har kjøpt deg et avansert kamera, eller om du har kjøpt et kamera for en stund siden (men bare brukt det på auto), så har du garantert noen spørsmål som du ønsker svar på.

På grunnleggende fotokurs får jeg mange spørsmål om ting jeg egentlig ikke har tenkt over, slik at jeg må vri hodet litt for å komme opp med fornuftige og forklarende svar på et øyeblikk. Her har jeg samlet endel spørsmål som jeg har fått av nye fotografer opp gjennom tiden. Kanskje du finner svaret på et spørsmål som du går rundt med? Eller enda bedre... du finner et spørsmål med svar som du aldri har tenkt på.

Utstyr

Trenger jeg å lade batteriet før jeg bruker kamera?

Et nytt kamera vil ha et batteri som er bare delvis oppladet, men for å unngå å ende opp med et tomt batteri i et fotografisk øyeblikk, vil jeg anbefale å lade det helt opp før du begynner å bruke det nye kameraet.

Putt det i laderen, lyset på laderen blinker når batteriet lades, og vil lyse fast grønt når batteriet er fulladet. Det tar vanligvis rundt to timer å lade et helt flatt batteri fullt.

For å se hvor mye strøm som er igjen i batteriet, sjekk den lille batteriikonet på kameraskjermen - det vil blinke hvis det er nesten flat.

Jeg vil anbefale å kjøpe et ekstra batteri i tillegg. Originale batterier er best, men som regel dyrt. Hähnel og andre kjente produsenter lager også gode batterier til halve prisen og tilbyr pålitelig ytelse.

Jeg har batteri fra Duracell og Panasonic som fungerer utmerket. Har du batterigrep som lar deg sette 2 batterier i samtidig bør disse være identiske for at batteriindikatoren på kamera skal vise riktig.

 

Hvilke minnekort trenger jeg?

MinnekortUlike kameraer bruker forskjellige minnekort. Compactflash (CF) eller Secure Digital (SD, SDHC eller SDXC, avhengig av kapasitet) er de vanligste typene.

Grovt sett kan de deles opp slik: Innstegsmodellene bruker SD-kort. Entusiast modeller bruker CF-kort (går mer over mot SD på nyere modeller). Pro kameraene ta både CF og SD.

Etterhvert som antall megapiksler øker, så blir bildefilene større, noe som betyr at du trenger større minnekort.

Jeg vil anbefale å bruke mellom 8GB og 32GB kort med hastigheter på minst 400x eller 45 MB/s. Det gir deg raskere skriving (til kortet) og raskere nedlastings hastighet (til datamaskinen). Høyere kapasitet og raskere kort, koster mer. Om du trenger mer plass, ikke kjøp større minnekort, kjøp heller flere. Da mister du ikke alle bildene om minnekort blir ødelagt eller om kamera blir stjålet. Hold deg til store og kjente produsenter. Sandisk og Lexar er to produsenter som lager veldig gode minnekort.

Når du har lastet ned bildene dine, vil jeg anbefale deg at du formaterer hvert kort i kameraet, slik det er tomt og klar til å lagre nye bilder. Dette gjøres enkelt via kameraets menysystem.

Hvordan bytter jeg objektiv uten å skade kameraet mitt?

Etterhvert som du forbedrer og tar flere sjanser med fotografering, kommer du sannsynligvis til å ønske å ta av standard kit objektivet som fulgte med kameraet og prøve en annen optikk.

 1. Ikke gjør dette i en støvete atmosfære. Ideelt bytte objektiver innendørs eller ly for vinden for å unngå støv eller skitt nå kameraets sensor.
 2. Legg kameraet på ryggen på en myk overflate, for eksempel en jakke eller kit bag, for å beskytte skjermen, og ​​slik at du får begge hendene fri til å bytte objektiver.
 3. Har den nye linsen innen rekkevidde for å minimere tiden kamera er åpen. Det minsker muligheten for at støv kommer inn i kamera.
 4. Trykk inn låseknappen for objektivet, og vri objektivet mot klokken for å løsne det.
 5. Fjern støvhetten fra objektivfatningen på det objektivet du skal sette på kamera og sett den på objektivet du nettopp har tatt av.
 6. Ved objektivfatningen på kamera er det en farget prikk (forskjellig fra merke til merke). Du finner en matchende på objektivet. Disse skal møtes når du setter objektivet i fatningen.
 7. Vri objektivet med klokken til du hører et klikk.
 8. Ta linsedekselet av, så er du klar til å ta bilder

Hvordan bruker jeg Live View på mitt kamera?

Live view er et fantastisk hjelpemiddel. Det er strålende når du fotograferer med et stativ. Spesielt for makro og landskapsbilder gjør live view det enkelt å komponere og fokusere med maksimal nøyaktighet, samt å få en live visning av eksponeringen. Da kan du justere eksponeringen før du tar bildet. Her er hvordan å få satt opp for fotografering med Live view:

 1. For å starte Live View fotografering, trykker du først på Live View-knappen på baksiden av kameraet. Canon har den rett til høyre for søkeren. Sørg for at du byttet til bilder, og ikke video.
 2. Bruk rutenett som hjelp for komposisjon og den digitale vateren for å sikre at horisonten er i vater. Trykk Info/Disp til disse vises. Zoom inn / ut objektivet og finjuster stativ for best komposisjon.
 3. Plasser firkanten over fokuspunktet. Zoom inn på skjermen til x5 eller x10 ved å trykke på forstørrelsesglass knappen, bytte til manuell fokus (MF) og vri fokusringen til bildet er skarpt.
 4. Du kan også lese histogrammet for å sjekke eksponeringen - trykk Info / Disp til grafen vises. Bruk eksponeringskompensasjon for å øke eller redusere eksponeringen hvis nødvendig.
(Visited 65 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar