Vanlige spørsmål fra nybegynnere – Objektiv

with Ingen kommentarer

Om du akkurat har kjøpt deg et avansert kamera, eller om du har kjøpt et kamera for en stund siden (men bare brukt det på auto), så har du garantert noen spørsmål som du ønsker svar på.

På grunnleggende fotokurs får jeg mange spørsmål om ting jeg egentlig ikke har tenkt over, slik at jeg må vri hodet litt for å komme opp med fornuftige og forklarende svar på et øyeblikk. Her har jeg samlet endel spørsmål som jeg har fått av nye fotografer opp gjennom tiden. Kanskje du finner svaret på et spørsmål som du går rundt med? Eller enda bedre... du finner et spørsmål med svar som du aldri har tenkt på.

Rett utstyr for jobben

Hva er et godt objektiv for innendørs portretter?

Det optimale for portrett bilder innendørs er et objektiv med fast brennvidde mellom 35-100mm og stor blenderåpning.

Tidligere hadde jeg et kamera med APS-C sensor (Crop) og da foretrakk jeg 35mm fast optikk for innendørs bilder. Det gav meg et fornuftig utsnitt og den store blenderåpningen tillot meg å ta bilder håndholdt uten å gå helt bananas med ISO.

Nå har jeg et fullformat kamera, og for å få ca samme utsnitt som min gamle 35mm har jeg nå gått over til en 50mm. Fortsatt så er en av de viktigste tingene å finne et objektiv som gir meg muligheten for en virkelig stor blenderåpning.

Mange sverger derimot til 85mm eller til og med 100mm for portretter. Dette er en smakssak og den største (mest merkbare) forskjellen er egentlig avstanden du må ha til den du tar bilder av.

Et objektiv med stor blenderåpning gir deg også muligheten til å ta bilder med en skikkelig uskarp bakgrunn (liten dybdeskarphet)

Hva er et godt objektiv for nærbilder i hagen?

Du trenger et makroobjektiv. Mange zoomobjektiver med "macro" i tittelen er egentlig ikke makro i det hele tatt. Et dedikert makroobjektiv vil gjøre deg i stand til å ta 1:1 nærbilder. Da kan du fokusere på små insekter, som da vil fylle hele bilderammen.

Det vanligste er macro objektiver på ca 100mm. Det du må passe på om du skal ut å handle deg macro objektiv er at du ser på nærgrensen. Dette er den minste avstanden der objektivet klarer å fokusere og samtid den avstanden der du kan oppnå 1:1 forstørrelse. Du kan se på det som arbeidsavstanden til motivet

Typisk vil en kortere brennvidde f.eks 65mm gi kortere arbeidsavstand, mens en lengre brennvidde vil gi deg en lengre arbeidsavstand. For lettskremte insekter vil enlengre arbeidsavstand være en kjempefordel.

Hvilket objektiv trenger jeg for landskap?

For 90% av landskapsfotografering, vil du ønske et vidvinkel zoomobjektiv. Det gjør at du klarer å presse så mye som mulig av utsikten inn i bildet. Som en start kan du ganske enkelt bruke det bredeste enden av kit objektivet som fulgte med speilrefleks kameraet ditt. Typisk vil det være 18mm på en 18-55mm.

Ulempen for APS-C kameraer er crop faktoren som er 1,5-2 ganger brennvidden. Det gjør at 18mm på crop kamera tilsvarer 27-36mm på et fullformat kamera. Men for å snu det til noe positivt, så koster ikke en "super" vidvinkel 10-20mm mer enn 3-4000kr. 

Når det gjelder fullformat kameraer, vil 24mm enden av en 24-105mm kit-objektiv være rimelig bredt. Men for virkelig vidvinkel bør du gjerne ha et 16-35mm vidvinkelzoom. Dette vil koste deg 8-10 000kr. Om du virkelig går for vidvinkel har Canon nå kommet med et rettegnende 11-24mm, men dette vil koste deg ca 30 000kr.

Hvilket zoomobjektiv trenger jeg for å fotografere dyrelivet?

Mange refererer til et "zoom" objektiv, når de egentlig mener et teleobjektiv. Et zoom er et objektiv med variabel brennvidde - og kan være en vidvinkelzoom (f.eks 16-35mm), normal zoom (24-70mm) eller telezoom (70-200). Du får også noen alt-i-ett zoom objektiver, men disse vil jeg ikke anbefale grunnet kompromisser som blir gjort for å klare å dekke et stort område fra 18-300mm.

For dyreliv er det tele brennvidde som teller. Jo større tall jo lenger rekkevidde. Så et 400mm objektiv vil forstørre motivet dobbelt så mye som et 200mm objektiv.

For det lokale dyrelivet, trenger du et teleobjektiv med en brennvidde rundt 200-300mm, slik at du kan fotografere fra en trygg avstand uten å skremme dyrene, samtidig som du fyller bilderammen med ditt motiv.

 

Fugl - 002

Hvis du har et APS-C-kamera, må du også her ta hensyn til crop faktoren. Men dette blir en fordel når det gjelder teleobjektiver. Et 200mm objektiv på et kamera med crop sensor kamera vil tilsvare 300mm på et full format kamera.

For ville dyr ute i den store naturen kan det være en fordel med enda lengre tele. 5-600 mm eller mer. Jo mer sky dyrene er, jo lengre tele har du behov for. Kan også være en fordel med lang tele om det er farlige dyr. Kjipt å bli spist, selv om du får tatt et vanvittig bra bilde....

(Visited 103 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar