Vanlige spørsmål fra nybegynnere – Teknikk

with Ingen kommentarer

Om du akkurat har kjøpt deg et avansert kamera, eller om du har kjøpt et kamera for en stund siden (men bare brukt det på auto), så har du garantert noen spørsmål som du ønsker svar på.

På grunnleggende fotokurs får jeg mange spørsmål om ting jeg egentlig ikke har tenkt over, slik at jeg må vri hodet litt for å komme opp med fornuftige og forklarende svar på et øyeblikk. Her har jeg samlet endel spørsmål som jeg har fått av nye fotografer opp gjennom tiden. Kanskje du finner svaret på et spørsmål som du går rundt med? Eller enda bedre... du finner et spørsmål med svar som du aldri har tenkt på.

Nå har jeg jo svart på spørsmål rundt utstyr, og det er på tide å lære og bruke det. Det er jo ingen vits å ha godt utstyr om en ikke kan bruke det på best mulig måte.

Fototeknikk

Hvorfor er bildene mine uskarpe?

Det er i hovedsak 3 ting som gjør bilder uskarpe. Feil fokus, kamera bevegelser eller motiv bevegelser.

Bildestabilisering (IS) er topp for å bidra til å unngå kamerabevegelser ved håndholdt fotografering. Det gjør det mulig å bruke ganske lang lukkertid og likevel få skarpe bilder, men for å få skarpe bilder av motiver i bevegelse trenger du en rask lukkertid for å fryse motivets bevegelser.

Hvor raskt motivet beveger seg bestemmer hva som er den lengste lukkertiden du kan bruke for å fryse bevegelsene. Her kan du lese om anbefalte lukkertider.

Den beste måten å kontrollere lukkertiden på, er å fotografere i lukkerprioritet-modus. Du stiller inn lukkerhastighet , og kameraet vil sette blenderåpningen for et korrekt eksponert bilde

Feil fokus kjennes igjen ved at feil deler av bildet er skarp. Sjekk om autofokus er på. Om du fokuserer manuelt, kan det være en ide å sjekke diopter innstillingen.

Hvordan får jeg blurry bakgrunn på portrettbilder?

Dette er en effekt som blir kalt for dybdeskarphet innen foto.

Dybdeskarpheten er en av de kraftigste kameraeffekter tilgjengelig for fotografer. Å kunne bestemme hvordan de skal lede folks øyne mot visse aspekter av et motiv ved å tåkelegge forgrunn og bakgrunn, kan ha en dramatisk effekt på resultatene.

Så hvordan styrer du dybdeskarphet? Et av verktøyene for å endre dybdeskarphet er blenderåpningen! Andre parametere som påvirker dybdeskarpheten er avstander (kamera/motiv/bakgrunn) og brennvidden på objektivet.

Ved hjelp av en stor blenderåpning (f.eks f/2 eller f/4) får du en liten dybdeskarphet og uskarpe bakgrunner som gjør at motivet skiller seg ut. En liten blenderåpning (f.eks f / 16 eller f / 22) vil derimot gi deg stor dybdeskarphet, noe som holder alt fra forgrunn til bakgrunn akseptabelt skarpt.

Vær oppmerksom på at endring av blenderåpningen påvirker lukkerhastighet. En stor blenderåpning slipper inn mer lys, så du trenger en raskere lukkertid for en nøyaktig eksponering og en liten åpning slipper inn mindre lys, slik at du trenger en lengre lukkertid.

Den største mulige blenderåpningen på objektivet som følger med budsjett versjoner av speilrefleks kameraer gjør det som regel vanskelig å få skikkelig blurry bakgrunn. Men objektiver på 50mm med f/1,8 selger de fleste kameraprodusenter for en ganske billig penge (rundt 1000kr)

Trenger jeg å justere ISO?

Hvis du bruker et stativ, nei, la ISO stå på 100 eller 200 for best mulig bildekvalitet. Hvis du tar bilder uten stativ, så er ISO din venn!

Ved å øke ISO, og i dermed kameraets følsomhet, du kan oppnå rask nok lukkertid for skarpe bilder. Enten du tar portrettbilder i dårlig lys innendørs eller fotograferer motiver med raske bevegelser. 

Jo høyere ISO du velger, vil skape mer støy / korn i bildene, men det er alltid bedre å ha et kornete bilde enn et uskarpt ubrukelig bilde. De nyere speilreflekskameraene er blitt bedre og bedre på å kontrollere bildestøy.

Mengen av støy du kan tillate deg varierer også med hvordan du har tenkt å vise fram bildet. Et lite bilde på FB vil skjule mye støy, mens en stor print på blankt papir vil avsløre mye støy. Lerretsbilder er som regel et bedre valg om du har litt for mye støy i et bilde som du har tenkt å henge på veggen.

Hvordan får jeg melkeaktig vann?

Denne populære effekten er ikke så vanskelig å oppnå som du kanskje tror. Du trenger bare å bruke en veldig lang eksponeringstid.

Med en lang eksponeringstid (lang lukkertid) vil enhver bevegelse i bildet - enten det er folk, biler, eller vann - bli omgjort til bevegelsesuskarphet. Jo lengre eksponering, jo mer uklar blir bevegelsen.

Det er viktig å bruke stativ for å sikre kameraet står stødig, og enten bruke en snorutløser eller selvutløser for å sikre at virkningen av å trykke på utløseren ikke beveger kameraet.

Det er også best å bruke Live View til å komponere og fokusere i motivet. Sett ISO til 100 og den minste blenderåpningen objektivet tillater (f.eks f / 22) for å få lengst mulig eksponering.

Fotografering på overskyete dager, og når lysnivået er lavest - tidlig morgen og sen ettermiddag er best. Det kommer an på hvor fort vannet renner i ditt valgte motiv, men jo lenger eksponeringen er, jo jevnere vil vannet bli.

Hvis eksponeringen fortsatt ikke er uskarp nok, trenger du et ND-filter. ND-filteret eller gråfilteret begrenser mengden av lys som treffer sensoren og gir deg muligheten til lengre lukkertider.

Melkeaktig vann

 

Hva er en eksponering?

En eksponering er det som gjør at du får fanget et bilde i kameraet ditt. Hvordan denne eksponeringen blir er avgjort av 3 faktorer: Blender, Lukkertid og ISO. Alle disse henger sammen slik at om du endrer en av de, så må minst en av de andre endres motsatt vei for å få samme eksponering. 

Eksponeringstrekant

(Visited 189 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar