Tips for å ta bilder gjennom vinduer

with Ingen kommentarer

Å ta bilder gjennom vinduer eller glass er noe alle som kan bruke et fotoapparat sier at en bør unngå. Det er faktisk bred enighet blant alle fotografer jeg har pratet med at å ta bilder gjennom glass byr på problemer. Det kan oppstå en hel masse tull i bildene dine, som gjør et blinkskudd om til en suppe av reflekser, fordreininger og fargefeil. Du vil ikke alltid oppleve alle disse tre tingene, men sjansen for minst en er stor. I tillegg dukker det sikkert endel andre bildefeil opp, som jeg ikke har tenkt på nå når jeg skriver denne saken.

Men det er ikke alltid der er mulig å ta bildene uten at det er gjennom et glass. Om det er vindu eller akvarieglass spiller egentlig ingen rolle. Du møter de samme utfordringene uansett. Her vil jeg komme med noen tips som er en god miks av selv erfart og tips jeg har lest forskjellige steder.

 

Polariseringsfilter er laget for å fjerne refleksjoner i blant annet glass, men det vil ikke alltid ordne problemene. Tar du bilder gjennom et flyvindu vil polariseringsfilter nesten alltid gi deg trøbbel i form av rare farger. Bilvinduer eller hotellvinduer har noen ganger et polariserende belegg som vil gi deg lignende fargeproblemer som på fly. Har jeg muligheten til å legge kamera inntil glasset dropper jeg alltid polafilteret

Bruk en stor blenderåpning! For de fleste motiver vil du likevel få mer enn nok dybdeskarphet, selv med største blender. Det positive er at skitt fra utsiden og reflekser ikke vil vises på bildet. Du kan tilogmed ta bilder gjennom et nett (f.eks gjerde) uten at det vises på bildene

Legger du kamera helt inntil glasset vil vibrasjonene som speilet lager forsterkes og faren for blurry bilder øker. Bruk Live view eller lås speilet. Om det er vibrasjoner i glasset vil de også bidra til at kamera ikke er 100% i ro når du tar bildet.

Bortsett fra den åpenbare effekten dette vil ha på å redusere reflekser fra innsiden, vil også mer av glasset komme utenfor fokusområdet. Nok en gang reduserer du faren for at skitt og reflekser vil vise på ditt endelige bilde.

Det ikke snakk om kondom! Den originale solblenderen til objektivet er som regel laget av hard plast, men du får uoriginale solblendere laget i fleksibel gummi. Disse gjør at du kan legge enden inn mot vinduet og det vil være helt lystett inn mot objektivet.

Tar du bildene rett frem gjennom glasset vil det minske faren for refleksjoner, både internt mellom lagene i vinduet og mellom kamera og vindu. Større vinkel gir deg større fare for refleksjoner. Derfor vil du også ha større fare for refleksjoner om du bruker et vidvinkel objektiv.

Hoteller har gjerne 2 eller 3 lags vinduer. Dette gjør at muligheten for refleksjoner øker, siden lyset får 2 ekstra glass å reflektere mellom. Her vil du gjerne støte på problemer selv om du følger flere av triksene i resten av dette innlegget. Eneste løsning er å lete etter vinduer med så få glass lag som mulig.

Dette er lett å glemme, men ta en ekstra titt på vinduet der du stiller deg opp. Bare en tynn hinne på glasset vil øke muligheten for refleksjoner i det ferdige bildet. Ha med deg en mikrofiberklut og tørk av vinduet på et godt område rundt der du skal fotografere. Om du har muligheten til å tørke av utsiden også, så gjør det, men skitten fra utsiden vil ikke vise like godt på bildet.

På et vindu som er opplyst av solen vil alt av skitt, defekter og refleksjoner bli mye mer tydelig. Prøv å ta bildene dine fra et vindu som ligger i skyggen. Vær obs på at det ikke bare er solen som kan skape reflekser. Gatelys vil lyse opp vinduene fra utsiden om natten. Jo mørkere det blir, desto større problemer skaper det.... spesielt om vinduet har flere lag med glass

For å minimere muligheten for refleksjoner fra innsiden kan du slokke lyset og gjøre rommet så mørkt som mulig. Dekk til eller flytt lyse gjenstander bort fra vinduet. Det kan være fristende å trekke for gardinene, men om de har en lys bakside, vil dette bare forverre problemene

Du kommer jo til å stå rett bak kamera, så legg vekk den hvite skjorten. Går du med lyse klær vil du reflekteres tydelig i vinduet, tar du derimot på deg mørke, ensfargede klær vil du ikke synes like godt.

Vær en superhelt, ta med en sort duk som du kan henge på vinduet og dekke både deg og kamera. Gaffateip er en glimrende måte å feste den til glasset på. Om du ikke kan eller ønsker å dra på en stor duk, så skjønner jeg godt det. Dette tipset har jeg plukket fra en som driver med dette.... Min løsning er en sort t-skjorte som jeg holder inntil glasset, slik at den blokkerer det meste av lyset rundt objektivet

Når jeg må ta bilder gjennom glass, er noe av det første jeg gjør å sette kamera til manuell fokus. Autofokus vil i så mange tilfeller bomme, at det vil være mye bedre å ta seg bryet med å stille fokus selv.

(Visited 310 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar