Slik kan du ta bedre bilder – helt GRATIS

with Ingen kommentarer

Ofte kommer det tips til hvordan du skal ta bedre bilder. Vi som driver nettsider som handler om foto elsker å komme med tips som sier: "Kjøp dette, så får du sånne bilder". I dag skal jeg stikke hodet mitt frem og komme med noen tips/triks/teknikker som meget mulig forbedrer bildene dine uten at det koster deg en eneste krone. Da frigjøres pengene slik at du kan benytte deg ev tilbudet om å donere til oss her i DinFotoSide. Hehe.

Det er ingen revolusjon som blir presentert her, men små ting som hjelper deg til å ta et lite steg mot flotte bilder som du stolt kan henge opp på veggen.

Canon40D_3delDenne er enkel! Og ytterst effektiv. 3 dels regelen handler om hvor du plasserer elementene i bildet. Denne teknikken har blitt brukt av malere siden tidenes morgen og gjør at bildene blir mer dynamisk (mer behagelig å se på).

Se for deg at du deler bildet på 3 i høyden og på 3 i bredden. Så plasserer du elementene i bildet langs disse linjene og helst der linjene krysser. Her kan du lese mer om 3 dels regelen

Skagen analyse

Når du pakker opp et nytt kamera, står fokuspunkt til "Alle" og "velg automatisk". Dette kan gi deg rare resultater, siden kamera som regel vil fokusere på det som er nærmest kamera og innenfor ett av fokuspunktene. Hvem har vel ikke sett bilder fra folkemengder der bakhode til de som står rett foran er skarp, mens det du ville ta bilde av er helt blurry?

Mitt kamera står som standard med kun det midterste punktet aktivt (dette punktet er raskest og mest nøyaktig). Fokuserer du på det du vil ha i fokus og holder utløseren halvveis nede, vil du nå kunne komponere bildet og samtidig ha fokus der du vil. Det krever litt øvelse for å få det til, men det er absolutt verd innsatsen. Det er jo tross alt DU som vet hva som skal være i fokus, ikke kamera....

Her kan du lese om autofokus

Canon40D_viewfinder

Jada, automatisk hvitbalanse gjør stort sett en god jobb. MEN om du er ute etter å ta bilder som har det lille ekstra, så lær deg til å bruke hvitbalansen kreativt. Det samme motivet kan få veldig forskjellig uttrykk bare ved å endre hvitbalanse. For eksempel vil en solnedgang gjerne bli litt fargeløs og kjedelig om du bruker auto hvitbalanse. Du vil som regel komme fra det med bedre bilder om du velger "dagslys" som hvitbalanse.

Auto
Auto
Daylight
Daylight
 

Screenshot_2015-10-11-10-51-03Dette er en teknikk som gjør at du får så mye som mulig i fokus. Det er selvfølgelig noen fysiske begrensinger i utstyret, men dette gir deg max utbytte.

Det finnes apper som regner ut nøyaktig hva du må stille kamera til for å lykkes. F.eks DoF Calc

En enklere måte som gir deg 98% riktig resultat er om du setter opp kamera på det du ønsker (lukker/Blender/ISO) og så fokuserer du på et punkt som er ca 1/3 inn i bildet. Da vil du oppnå bortimot maksimalt fokusområde i bildene dine (denne bruker jeg som oftest)

Tenk på former, ta bilde av former. Bilder med former har noe ved seg som gjør de mer spennende. Det er ikke alltid behov for å ha en hel ting inne i bildet, noen lett gjenkjennelige former holder i massevis.

Som en ekstra bonus vil du bli bedre til å se motiver også om du venner deg til å se etter ting med spennende form. 

Geometri - 001

Eksponerings kompensasjonEksponeringskompensasjon er muligens den viktigste funksjonen på ditt kamera. Når du bruker halvautomatiske program som Tv, Av, S vil du kunne styre bildene til å bli lysere eller mørkere.

På de aller fleste systemkameraer og på mange kompakt kameraer finner du en knapp for justering av eksponeringskompensasjonen.

Hold denne inne og vri hjulet for å justere bildet lysere eller mørkere.

Jeg bruker denne hver dag!

Selv om dagens kameraer er glimrende på lysmåling, er det enkelte situasjoner du må lede kamera inn på rett sti. Spotmåling kommer til sin rett når du skal ta bilder med høy kontrast (stor forskjell mellom lyse og mørke områder). Da vil lysmålingen kun ta hensyn til et lite område i bildet, vanligvis under det aktive fokuspunktet. Det gjør at du får riktig eksponering på det som betyr noe i bildet. Bytt gjerne til spotmåling når du skal ta bilder mot lyset, og bildene dine blir bedre med en gang. Her kan du lese om "Hvordan velge riktig lysmåling"

Spotmåling - 01

Mange fotografer er redd for å bruke blits, men når du har lært deg noen små triks vil bildene dine virkelig stå frem i mengden. Om det er den lille som popper opp på kamera, eller en større ekstern, så gjelder akkurat det samme.

Det eneste du må huske, er at blitsen har en begrenset rekkevidde og om du bare bruker 1 blits bør det KUN være for å fylle inn lys i skyggene. Ikke bruk 1 blits som hovedlys i bildene.

Ute i solen - bruk blits. Det er en glimrende måte å ta knekken på de mørkeste skyggene. Les om Bruk av Pop up blits og Hvordan få mest ut av 1 ekstern blits

Metz blits

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet "Hvordan kan jeg få uklar bakgrunn på portretter?". Enkelt! Ta kontroll på dybdeskarpheten .

Om du velger en stor blender (lite tall) vil det være lite som er skarpt i bildet. Velger du derimot en liten blender (stort tall) vil mye i bildet være innen fokus.

Les mer om dybdeskarphet Del 1, Del 2, Del 3

Bare husk dette: Lite tall gir lite område skarpt

17 mai - 1

Ta bilder i sort/hvitt. Om du går rundt med kamera og ser etter motiver som vil gjøre seg som sort hvitt bilder, vil du få et forhold til hvordan lys, skygge og former påvirker bildene dine. Bilder er jo tross alt en måte å male med lys, så når du tar fargebilder igjen vil dette være kunnskap som også vil løfte fargebildene til nye høyder.

Om du tar bilder i RAW og setter bildestil til sort/hvitt i kamera, vil du se sort/hvitt versjonen på kamera skjermen, men samtidig har RAW filen med alle fargene. 

Her kan du lese om Hvordan avgjøre om bilder burde være sort/hvitt

Fast optikk - 006

(Visited 298 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar