Om å jobbe med motivet

with Ingen kommentarer

Noe som går igjen over alt der jeg leser om foto er tipset om å jobbe med motivet. Men hva mener fotofolk egentlig med dette? Kan jeg bare ta bilder av folk jeg jobber med? I så fall er det kjipt for de med enkeltmannsforetak...

Det som menes er at du ikke må si deg fornøyd med det første bildet du knipser, men utforske mulighetene som ligger foran deg.

Jeg tror ikke det finnes noe fasit svar på hva som menes med å jobbe med motivet. Noen ganger vil det første bildet du tar være det beste, andre ganger kommer du til å trakke rundt og prøve mange forskjellige vinkler, brennvidder, lukkertider og blenderåpninger helt uten å få et bra bilde. Hovedpoenget er vel at du forsøker litt forskjellig, om ditt første innfall ikke lykkes på den måten du ønsket.

Jeg gjorde et lite forsøk. Jeg satte meg i bilen og kjørte et stykke på en av hovedveiene inn mot Bergen. Utfordringen jeg hadde gitt meg selv, var at jeg skulle stoppe bilen et sted der turister gjerne stopper på sin ferd mot Bergen. På dette stedet skulle jeg så gå ut og ta noen bilder. Jeg ville se hvor mye bedre jeg kunne gjøre akkurat det samme motivet, kun ved å endre litt på oppsett og plassering av kamera.

Gullbotn - 1

Det første bildet jeg tok etter å ha hoppet ut fra bilen.

Jeg vridde kamera over i full auto (håper kamera ikke får varige men etter det) og knipset et bilde i den retningen som virket naturlig.

Dette bildet er et utgangspunkt og vil kunne simulere et tatt med mobiltelefonen.

Ved første øyekast legger jeg merke til rutsjebanen i bunn, kvister i topp og kanoene som ting jeg ville prøve å kvitte meg med i mitt ferdige bilde. I tillegg så er det litt undereksponert.

Gullbotn - 2

 

Nå har jeg satt kamera på stativ og senket det ned til ca 30 cm over bakken. Det gjorde at rotet som klusset til det forrige bilde er borte.

Jeg har også overeksponert med ca 1EV for å lyse opp terrenget og hytten i høyre side. 

Nå er det dukket opp noen andre småting som jeg heller ikke vil ha med på bildet. Det sorte røret og en kvist som ligger i vannet foran stein nummer 2.

Gullbotn - 3

 

Jeg flyttet kamera ca 1 m frem mot steinene og fisket opp kvisten som lå og fløt i vannet. Nå har jeg fått vekk rotet som plaget de første bildene.

Fortsatt er jeg ikke fornøyd. Bildet er ikke noe jeg ville stoppet opp for å se på.

Jeg synes refleksene i vannet er ganske forstyrrende. Pga vidvinkelen (16mm på FF), eller lysforholdene så ble bildene med polafilter søppel. Så de får dere ikke se.

Gullbotn - 4

 

Lengre lukkertid er også en måte å få kontroll på refleksene i vannet på.

Jeg monterte derfor på mitt LEE BigStopper (ND - 10 trinn) og endte opp med en lukkertid på 270 sekunder! De små krusningene på vannet som gav stygge reflekser er nå borte.

Filteret gir også et blått skjær i bildene, men her synes jeg det blå gjør noe ekstra for himmelen.

Kan jeg være fornøyd??

Gullbotn - 5

 

Personlig så syntes jeg det forrige bildet var litt for mye.... 

Jeg byttet derfor til LEE LittleStopper (ND - 6 trinn) og fikk en lukkertid på 19 sekunder.

Dette gjorde at jeg fikk mer detaljer i himmelen og tydeligere speiling i vannet av fjellknausen på den andre siden.

Gullbotn - 6

 

Noe av fordelen med systemkamera er jo muligheten til å skifte optikk. Jeg klasket nå på 70-200mm og prøvde meg på noen andre utsnitt.

Brennvidden på 135mm gjorde at jeg kunne trekke meg 4-5 meter bak fra der jeg stod med vidvinkel.

Himmelen var kjedelig, så jeg bestemte meg for å utelukke det meste av den fra bildet.

Steinen i forgrunnen her er den som ligger lengst ute  i rekken på de andre bildene.

Hvilket bilde synes du var best? Er det noen vits å bruke mer enn 1 minutt på å jobbe med motivet?

Jeg var på stedet i noe over 1 time og vridde hodet mitt for å prøve å få noe vettug ut fra det jeg hadde å jobbe med. Det skal jo sies at det ikke var så mye som spilte på lag denne dagen. Været var like grått og kjedelig som lyset, og stedet er ikke det mest fotogene. Sånn er det jo ofte når vi er ute og reiser også.... så ikke forvent fantastiske bilder hver gang du tar frem kamera.

Spør deg selv:

  • Er eksponeringen OK?
  • Finner jeg et utsnitt som fjerner rotet i forgrunnen?
  • Kan jeg gå frem, tilbake, høyre eller venstre for å skape en bedre komposisjon
  • Burde jeg vært høyere eller lavere? (med kamera)
  • Har jeg nok eller for mye dybdeskarphet? (Blender)
  • Er det bevegelser som blir blurry eller burde bli blurry? (Lukkertid)
  • HUSK: Less is more
(Visited 165 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar