Lag ditt eget fotostudio

with Ingen kommentarer

Ja, lag ditt eget studio. Har du stor fotointeresse og ikke har testet ut dette feltet før, så er det kanskje på tide?

Det er et spennende felt innen foto siden du får ulike modeller, barn, par osv å jobbe med. Kanskje til og med dyr? Hvordan ville du taklet det?

Det er noe vi mener du bør finne ut av om du sitter på gjerdet og vurderer tanken. I dette innlegget har vi iallefall laget en liten liste over de tingene som trengs for å komme igang. 

De fleste bakgrunner kommer i form av en rull med papir. De er tilgjengelige i en rekke størrelser og farger, men mest brukt er vel hvit, sort og grå.

Dersom du ikke har en rull med papir, kan du prøve et stort ark eller stykke stoff. Svart fløyel er et godt valg, da det har lysabsorberende kvaliteter og gir en fin rik svartfarge.

Du trenger stativ eller påler for å holde bakgrunnen på plass. Jeg har selv påler, og spenner disse fra gulv til tak. Da står de stødig og spenner alt fra ca. 150cm til det du måtte prøve deg på, og du trenger ikke  tenke på at de "velter". Det er minuset med å bruke to stativ som du legger rullen på, men for all del, dette er også mye brukt.

Det du kan gjøre som forhindrer at de velter, er at du legger "sandsekker" over stengene i midten. Fordelen med stativene er vel at de er vel så greie å frakte med seg som pålene.

Bruk ditt eget kamera, uansett hvilket, så lenge det har muligheten til å koble til blitzutløseren.

Om du kobler deg til blitsene med kabler eller trådløst er forsåvidt det samme, men det er en fordel å gjøre det trådløst i form av å kunne bevege seg friere. I et kontrollert miljø som det et studio er, trenger du ikke å ta hensyn til noe, og det er som regel best å gå for manuelle innstillinger.

Prøv å stille inn alt du kan stille inn før portrettobjektet eller modellen din kommer. Med andre ord : Vær forberedt!

Du har ulike typer lysfunksjoner, og det viktigste er selvsagt hovedlyset.

På hovedlyset monterer du på en diffuser, som f.eks. en softbox. En softbox mykner lyset ditt for å få et bedre bilde, men samtidig ikke skremme vettet av modellen din. Plasseringen av hovedlyset er utrulig viktig for å få den rette virkningen. Ta deg tid med akkurat dette, og ikke tenk at det første er det beste. Prøv deg litt frem med noen venner og ikke bruk for mye tid med modeller på denne typen jobbing. Du stiller inn styrken på hver enkelt blits på selve lampen. Så når du tar bildet kan du gi mer lys til hovedlyset enn resten om ønskelig.

Ekstra lys kan være et 2. hovedlys om du vil ha to likeverdige fra hver sin vinkel, eller om du vil justere ned det ene fremfor det andre i styrke.

Det kan også være et lys som du peker rett på håret. Her er det best om du har en snoot. Den er formet som en kjegle og leder lyset fra blitzen og inn mot håret uten å spre det for mye. En snoot kan du også lage selv med f.eks papp. Pass da bare på at du ikke har blitzlampene stående på fast lys, det vil bli fryktelig varmt, og kan begynne å brenne.

Her kan du lese mer om Snoot.

En reflektor er brukt til å slå lyset tilbake fra hovedlyset og inn mot skyggepartiene til modellen for å forme ansiktet og gi det litt lys så det ikke blir for mørkt på den siden. 

Lag ditt eget studio innlegg-2

En modell er kanskje det vanskeligste å finne, så sant du ikke har en venn eller familiemedlemmer som gjerne stiller opp.

En fin øving er å prøve seg litt på nyfødtbilder og barnebilder. Det kan være utfordrende, samtidig som du lærer mye og stort sett får foreldrene med på det. Alle foreldre vil ha bilder av barna sine etterhvert som de blir eldre.

Prisen varierer i forhold til hvilke krav du stiller til utstyret ditt. Jeg startet med to softboxlamper og en hvit stor duk som jeg hengte opp på best mulig måte. Det som er skummelt er skyggene du fort får, og jeg ville selvfølgelig over på noe som var bedre og med andre ord dyrere. Er det ikke den veien det bruker å gå? Har iallefall en følelse av det. Så jeg endte opp med 2 Manfrotto Auto Poles med forlengelsesmulighet og en 11 m lang papirrull. Dette vart jeg veldig fornøyd med.

Som en "startpakke" kan vi av den grunn anbefale 2 auto poles eller stativ, 2 lamper med softbox på f.eks. 60x60 og en hvit rull med papir. Du må vurdere størrelsen på rommet ditt for å finne ut hvor sterke lamper du kan ha. Om dette er noe du er usikker på, får du nok hjelp i butikken. Om du har softbox på 60x60 eller 90x90 f.eks. vil selvfølgelig også ha med størrelsen på rommet å gjøre, men det er ingen tvil om at store softboxer i de fleste settinger er til å anbefale. Du får kjøpt lamper, softbox, blitsutløser og stativ til lampene som sett til ca. 4-5000,- kr og oppover, og bakgrunnen med papir til ca. 4000,- kr.

(Visited 1 879 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar