Forsøk på IR foto

with Ingen kommentarer

Lørdag formiddag var jeg ute på tur for å gjøre et forsøk på IR foto, og prøve de nyinnkjøpte IR filtrene. Direkte fra Kina for en relativt lav pris. Dette skulle blitt et innlegg om utfordringene en treffer på når en prøver IR foto for første gang. Som du kan se av bildene lengre nede i dette innlegget, så ble det ikke helt som planlagt.

Jeg satt og klikket rundt på Aliexpress da jeg kom over en hel seksjon med IR filtre. Siden prisen var ca 1/10 av det vi må betale her til lands, så bestemte jeg meg for å ta sjansen på 2 filter fra FOTGA. Et på 760nm og et på 950nm. I følge selger skulle 760nm passe til bilder innendørs eller i dårlig lys, mens 950nm var for fotografering i dagslys. Så langt alt vel.

Jeg gjennomførte bestillingen og konstaterte at den vanlige beskjeden om 15-30 dagers levering kom her også. Ble derfor litt overrasket når jeg fikk beskjed om å hente pakke fra Kina etter 14 dager! Pakkene fra Aliexpress blir sendt som rekommandert sending, så uansett størrelse må du på et postkontor for å hente de. Torsdagskvelden var jeg derfor på posten og hentet pakken. Fredag pakket jeg den opp og begynte å planlegge hvor jeg skulle prøve filtrene. Bestemte meg for Fana Kirke lørdag formiddag. Så langt alt vel.

Lørdagen kom, og jeg kjørte til kirken og satte opp kamera på stativet. Startet med et bilde helt uten filter for å se på komposisjon og lukkertid. Det eneste jeg visste om IR filter er at du må benytte mye lengre lukkertid enn uten filter. Taktikken min ble noe sånt som: start med 1 minutt og øk det med 1 minutt til bildet blir litt overeksponert. Så var planen å justere meg ned igjen til et godt eksponert bilde. Da ville jeg være i stand til å grov beregne lukkertiden senere ved hjelp av referansebildet mitt og lukkertiden jeg hadde prøvd meg frem til.

Jeg oppdaget jo kjapt at det var noe som ikke stemte. Det ble et stjerneformet mørkere felt midt i bildet. Kanskje "ND SOFT STAR FLD" burde gitt meg et hint?? Uansett så konstaterte jeg kjapt at disse fitrene ikke kunne gi meg bildene som jeg var på jakt etter. Nå var ikke alt vel lengre!

 

 

 

Konklusjon

For test av dingser både til foto og annet, har jeg stort sett god erfaring med det som er handlet for en slikk og ingenting fra Kina. Det handler bare om å innse at kvaliteten kommer til å være som prisen.... LAV.

Denne gangen gikk det rett i dass, siden jeg fikk et annet produkt enn det jeg trodde jeg kjøpte.

Jeg avventer og ser hva som skjer med klagen min, men kommer til å gjøre et forsøk igjen.

Noen som har forslag til bruksområde for IR filter med stjernefelt i midten?

En oppdatering

Jeg har nå hatt endel kontakt med produsenten (på dårlig Kina-engelsk), og i følge han er de filtrene som jeg har kjøpt, beregnet for bruk på kamera der IR filteret er fjernet. Det vil si at jeg ikke vil få IR effekten på mitt eget kamera uansett hvordan jeg prøver.

Siden retur koster ca det dobbelte som innkjøpet, har jeg nå 2 filter som jeg ikke kan bruke til noe som helst.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar