Flere veier til korrekt eksponering

with Ingen kommentarer

Om et bilde er godt eller dårlig avhenger veldig mye av om du treffer med eksponeringen eller ikke. Du kan ha det mest fantastiske motivet, men om bildet er nesten sort eller hvitt, vil det uansett være ødelagt.

Med dett i bakhodet vil noe av det viktigste du lærer deg som fotograf være å treffe med eksponeringen. Ja, kamera hjelper deg langt på vei, men for det siste lille som mangler på perfekt eller motiver med vanskelig belysning, må du som fotograf ta kontrollen over kamera og fortelle hvordan det skal være.

Histogram

Lær deg til å bruke histogrammet for å se om bildet er over eller undereksponert. Bildet på kameraskjermen vil kunne lure deg hvis lyset er sterkt eller svakt.

Eksponerings kompensasjon

Er bilderuten dominert av mørke, så må du legge inn litt negativ eksponering. Er bilderuten hovedsaklig lys, må du legge inn positiv eksponering.

Eksponer for de lyse områdene

Utbrente hvite områder i bilder tar seg dårlig ut og er mye verre å rette opp under bilderedigeringen enn sorte felt i skyggene. Husk dette når du tar bilder der det er både veldig lyse områder og mørke skygger.

Auto ISO

Auto ISO blir ofte oversett, men på dagens kameraer virker det utmerket. Ofte kan du til og med sette en øvre grense for max ISO når du har den i auto.

Eksponering - 1

Exposure bracketing

Finner ikke noe godt norsk ord for dette! Brukes når lysforholdene gjør det vanskelig å avgjøre om du burde overeksponere eller undereksponere.

Auto Exposure Bracketing forteller kameraet at det skal ta 3 eller flere bilder der 1 er korrekt eksponert og de neste er over og under eksponert.

Program mode

Som regel markert med en P på programhjulet. Kamera velger matchene blenderåpning og lukkertid. Ved å vri på hjulet på kamera velger du andre kombinasjoner. Et glimrende alternativ til full Auto

Filter

Polariseringsfilter og gråfilter vil hjelpe deg med noe som det i beste fall tar mange timer å gjenskape i bilderedigering.....

HDR rett fra kamera

Om du ikke har graderte gråfilter eller vil sitte timevis og redigere, prøv kameraets egen løsning. (Kun på "nyere" kameraer) Canon: Auto lightening optimizer. Nikon: Active D-lighting

(Visited 177 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar