Hvordan unngå vanlige eksponeringsfeil

with Ingen kommentarer
Brukte blits

Alle som har tatt i et fotoapparat har opplevd at bildene er blitt feil eksponert. Enten de er blitt for lys eller for mørk, så er det en feil eksponering. Feil eksponering kan være forårsaket av så mangt, men om du ikke bruker manuelt program og stiller deg helt feil inn, begrenses feilkildene noe.

Jeg vil i løpet av dette innlegget liste opp noen tilfeller som vi alle har opplevd og komme med et forslag til hvordan du kan løse problemet med eksponeringen. Det fine med foto er jo at det er mange måter å komme seg frem til et riktig resultat, så det vil nok være flere mulige løsninger på de problemstillingene jeg kommer til å vise. Faktisk så er det jo flere måter et bilde kan fremstå som riktig på… men det er noen åpenbare feil som en MÅ unngå i bildene.

Programhjul - AvEr du som meg og bruker de halvautomatiske programmene for blenderprioritet (Av, A) eller for lukkerprioritet (Tv, T, S) når du tar bilder håndholdt, vil du legge mye av sluttresultatet i hendene på en japansk ingeniør. Han kan være flink med foto, men siden han ikke ser hva du prøver å ta bilde av, så trenger han hjelp. Når du har lest gjennom dette innlegget vil du vite hvordan han kan hjelpes på best mulig måte.

Et fotografi kan ikke beskrives med en matematisk formel. Joda, de tekniske tingene med tanke på lysmengde og fargetemperatur kan nok beskrives matematisk, men selve uttrykket du vil formidle skapes gjennom fotografens øye og tanker. Et bilde skal skape følelser. Ekte følelser. Den første tanken når du ser på et bilde skal ikke være «Her har fotografen truffet bra med valg av lukkertid»

 

(Visited 368 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar