Fotoreglene som burde eksistere

with Ingen kommentarer

Utsikt av Kvassdalen

Hver gang vi leser fototips her på nett, i blader og bøker eller du deltar på fotokurs, blir vi bombardert med fotoregler. Det er regler for alt mulig. Regler for komposisjon, lukkertider, blenderåpninger, hvitbalanse og en hel masse som jeg ikke husker i farten. Men gjør alle reglene oss til bedre fotografer?

Ansel Adams har vistnok sagt noe sånt som:

Det finnes ingen regler for gode bilder, bare gode bilder

Virker som en litt merkelig ting å si, men det gir egentlig god mening. Tenk litt over det, bilder du synes er bra….. er de bra på grunn av at de har fulgt reglene til punkt og prikke, eller rører de med følelsene dine?

Her har jeg samlet noen ting som ikke er fotoregler, men som kanskje burde vært det.

UTSTYR

Utstyrsfriker finner vi innen alle slags hobbyer, og innen foto er det tett mellom de. Mange tenker at om jeg bare hadde hatt et litt bedre kamera, bedre objektiv, denne dingsen eller dette tilbehøret, så ville bildene mine blitt helt fantastisk. For å få dere ned på jorden med en gang: NEI, det blir de ikke. Kunnskapen om hvordan utstyret skal brukes er mye viktigere enn hvilket utstyr du har. En virkelig god fotograf kan skape fantastiske fotografier med helt gjennomsnittlig utstyr. I motsatt ende vil du se at en nybegynner med topp fotoutstyr til 100 000kr fortsatt tar kjipe nybegynner bilder.

Har du noe fotoutstyr i sekken som ikke har vært i bruk de siste 6 månedene? Da er det et bomkjøp. Det samme gjelder om du kjøper stort og flott fotoutstyr, som 95% av tiden ligger hjemme i skuffen mens du heller bruker telefonen eller et kompaktkamaera, med begrunnelsen av at du ikke gidder å dra på det.

Lær deg å bruke det utstyret du har, og ikke kjøp noe mer før det er helt klart at utstyrets egenskaper hindrer deg i å få de bildene du ønsker.

Kommer like godt med en i samme gaten, og som utstyrsfriker oftere faller i enn andre.

Når du skal ut på fototur, så er det ofte fristende å ta med alt utstyret du har. men trenger du det egentlig? Trenger du 70-300mm når du går på sightseeing i en storby? Om du er glad i ryggen din, bør du vurdere hva du VIRKELIG trenger før du drar. Om du ikke har det optimale utstyret for en helt spesiell situasjon som oppstår, så vil en god fotograf likevel klare å få greie bilder av situasjonen.

Pakk KUN det fotoutstyret du MÅ ha med deg. Min regel er at jo lengre jeg skal gå, jo mindre utstyr tar jeg med.

Et eksempel fra virkeligheten:

Tidligere i høst skulle jeg ta bilder i målområdet for Balestrand opp, som er et bakkeløp. Utgangspunktet var helikoptertransport av utstyr opp til toppen på 975m, men av forskjellige grunner endte det med at jeg ble nødt til å bære med meg alt opp. Det jeg tok med, ble da begrenset til kamera, 24-105mm, 70-200mm og monopod. Tripod, vidvinkel, filter, trådutløser og blitser ble liggende igjen nede for å spare vekt. Med den fantastiske utsikten jeg hadde på toppen, så VET jeg at landskapsbildene og panoramabildene jeg kunne tatt der oppe (med utstyret som lå igjen nede) hadde blitt helt fantastisk. Men fokus på vekt gjorde at jeg kun tok med utstyr som jeg trengte for å løse oppgaven min.

Black Rapid RS-7

Dette er en klassiker. Jeg ser det ofte, og det er alltid like uforståelig for meg. Folk har med et flott kamera på tur, men hver gang de har tatt et bilde blir kamera slått av, deksler satt på og puttet langt ned i en fotoveske eller en sekk.

Situasjoner oppstår gjerne i løpet av noen få sekunder, da er det for lite tid til å begynne med å pakke frem kamera. For øyeblikket du ville fange er over lenge før du har rotet frem kamera. Selv om du er ute for å ta noen bestemte bilder, og du er ferdig med akkurat det oppdraget, så burde du ikke pakke bort kamera. Det kan jo dukke opp muligheter helt til du låser deg inn døren hjemme.

Det jeg gjør, som på ingen måte er noe fasit, er at kamera henger i stropp rundt halsen HELE tiden (bortsett fra når det står på stativet). Kamera er slått på og klart for å ta bilder hele tiden. Ikke noe deksler eller innpakking som må åpnes, det er bare å svinge det opp og trykke på utløseren. Invester gjerne i en annen stropp enn den som fulgte med kamera. Jeg har kjøpt en stropp fra Black Rapid (RS7), som gir en mye bedre ergonomi og gjør det OK å gå rundt med kamera i timesvis.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar