Kan et bilde bli for skarpt?

with 5 kommentarer

Kim 12-2015Som regel så får vi høre fra alle som ønsker å lære oss noe om foto at bildet må være knivskarpt, og at oppskarping er noe av det viktigste innen redigering. Men er det sånn at mer er bedre? Kan vi bare pøse på med oppskarping, så blir det bra?

En ting kan vi slå fast med en gang. Utgangspunktet, altså bildet som kamera fanger, MÅ være så skarpt som overhodet mulig. Bommer du med fokus, eller om noe beveger seg og blir blurry, så kan du dra i spaker og justere til du blir grønn i ansiktet….. uten at resultatet blir et topp bilde. Men selv de gangene der alt blir perfekt fanget i kamera, så har bildet en vei å gå fra kamera før det er klart for å publiseres. Alt etter hvilket medium du velger for å vise frem bildet ditt, så kreves det litt forskjellig etterbehandling. Her skal du få noen retningslinjer eller tips, slik at DU kan skape et perfekt bilde.

Det er noen potensielt bilde ødeleggende fallgruver som det er lett for å falle i når en skal starte jobben med skjerping av bilder.

Selv om eksemplene i dette innlegget er hentet fra Lightroom, så finnes tilsvarende funksjoner i de fleste andre seriøse bildebehandlingsprogrammer.

Skjerping - HALO1Drar du for hardt i spakene vil ikke bilde bli bedre, men mye dårligere. Overivrig tilføring av skarphet vil føre til at du får tydelige glorier rundt kantene i bildet der det er høy kontrast. Skikkelig stygge tilfeller av dette vil du se med en gang, mens andre ganger må du zoome inn til minst 1:1 før de oppdages. Vil du ha mange eksempler på dette, kan du se etter HDR bilder på facebook. Det er overraskende mange som bruker mye tid på å lage et HDR bilde, men overser de stygge kantene der bildet går fra mørkt til lyst. SJÆRPINGS! Post gjerne en link til dette innlegget om du ikke vil si selv at de har ødelagt bildet.

En annen ting som er et tydelig tegn på overskjerping, er om større flater der de skulle vært en jevn farge blir flekkete. En klar blå himmel får lyse/mørke flekker. (denne er det heldigvis en enkel måte å unngå)

For portretter vil også overdreven oppskarping gjøre at porer i huden blir mye mer fremtredende og forsterket. Det vil ikke noen modell synes noe særlig om.

På bildet er det zoomet inn til 1:1 visning og har gått til max med settingene for skjerping. Ser nå tydelig glorie spesielt langs toppen av fjellet. For resten av bildet er det vel heller ikke mye positivt å si. Skyene er flekkete og landskapet er ikke innbydende.

Det er ikke et mål å fjerne gloriene helt. Gloriene er nyttige for den opplevde skarpheten i bildet. Målet er at den som ser på det ferdige bildet ikke skal legge merke til de.

I Lightroom finnes det presets for oppskarping, som er et godt utgangspunkt når du skal starte prosessen med skjerping. Om ditt foretrukne redigeringsprogram har noen form for presets, så kan det godt hende at produsenten har lagt inn for skjerping også. Vi Lightroom brukere kan ta utgangspunkt i presets under «Lightroom General Presets».

«Sharpen – faces» gir deg et godt utgangspunkt for alle typer portretter.

«Sharpen – Scenic» gir deg det beste utgangspunktet for landskapsbilder.

LR skjerping presets

(Visited 263 times, 1 visits today)

5 Responses

 1. Eyvind Wang
  | Svar

  Gode synspunkter dette. Jeg behandler ofte bildene først i Lightroom og til slutt i Photoshop. Bør man gjøre oppskarping i Lightroom eller Photoshop? Eller litt begge steder?

  • Kim
   | Svar

   Personlig gjør jeg alt av oppskarping i Lightroom. For meg så er det 2 grunner til det. De fleste bildene mine er aldri innom photoshop og fleksibiliteten som LR gir meg.
   Alt etter hvordan bildet skal brukes, er det behov for litt forskjellig oppskarping. I LR justerer jeg det enkelt før eksport, mens PS krever at jeg da må lagre en ny versjon av hvert bilde.
   Til syvende og sist handler det vel bare om hvilken arbeidsflyt du foretrekker.

 2. Patrick Pedersen
  | Svar

  Jeg bruker Mac, og jeg bruker å holde inne alt knappen (istedet for opt, som du skriver) for å få frem maskingen osv.

  • Kim
   | Svar

   Godt mulig. Jeg bruker ikke Mac, så må stole på det som står på internett når det gjelder tastatur snarveier på Mac versjonen

 3. Sverre Helgøy
  | Svar

  Jeg tar mange bilder av naturen, særlig solnedganger. Det blir vakre bilder som jeg gir vekk til bekjente. Ha en videre fin kveld 🙂

Legg inn en kommentar