Flekkfjerning i Lightroom

with Ingen kommentarer

Når vi skal fjerne flekker på bildene våre, så hjelper det ikke med Vanish Oxy Action. Det må kraftigere saker til.

De fleste programmer for bilderedigering har en funksjon for å fjerne støv og skitt fra bildene. Det forteller meg to ting. Det er et problem som alle opplever OG det er viktig å få vekk flekkene. Før i tiden var den vanlige løsningen å klone bort flekken. Da markerte en flekken så gikk man på leting etter et annet område i bildet som hadde noenlunde lik farge og tekstur som kunne kopieres inn der flekken var. Dette var ofte tidkrevende arbeid, og i mange tilfeller endte det bare med at en gav opp og lot flekken være der. Enklere redigerings program, som f.eks Picasa har fortsatt denne løsningen. Riktignok litt forbedret, men likevel den gode gamle. Adobe Lightroom har i utgangspunktet den samme løsningen på problemet, men her er den blitt enda mer raffinert.

Hvorfor fjerne flekker?

De største og styggeste flekkene er ofte forårsaket av støv og skitt på kameraets bildesensor. Disse flekkene har en egen evne til å bli veldig godt synlig mot lyse flater med jevne farger. Det kan gjøre at det ser ut som om mange små mørke flekker flyr rundt på himmelen.

Størrelsen på bildene og hvilken type medium bildene skal vises på avgjør hvor godt flekkene vil vises. For et bilde i liten eller medium størrelse som lastes opp på nett og bare blir sett på skjerm, vil det bare være behov for å fjerne de største og tydeligste flekkene. I den andre enden av skalaen finner vi utskrifter på glanset papir. Ved utskrifter vil selv små flekker, som gjerne bare vises som ujevnhet i fargen, komme godt frem. Uten at jeg kan forklare det så inngående, så har det noe med blekk/papir kombinasjonen å gjøre. Hovedpoenget er ihvertfall at for bilder som skal printes bør en gå en ekstra runde med flekkfjerning for å være sikker på at det blir så bra som motivet fortjener.

Hvordan fjerne flekker?

Siden jeg sverger til Lightroom og dette innlegget er om flekkfjerning i Lightroom, så kommer jeg med oppskriften på hvordan det gjøres i Lightroom.

I Develop modulen finner vi «Spot Removal Tool» [Q] Dette er, som navnet hinter om, verktøyet for å fjerne uønskede flekker fra bildet. Nå kan du klikke på flekkene rundt i bildet, og lightroom tar jobben med å finne et lignende område å kopiere fra. Som regel gjør LR en god jobb også. Fra LR5 fikk vi også muligheten til å male over streker og andre ting som ikke er runde. Klikk og hold nede muse knappen mens du drar over det som skal fjernes.

Anbefaler at Heal brukes som standard, da denne funksjonen gir penest resultat. Clone bruker jeg bare på veldig sjenerende flekker som nekter å gi tapt for Heal.

Med opacity vil du kunne justere om flekken skal fjernes helt eller bare dempes. Denne står som regel på 90-100 for meg, men om du renser opp hud i portretter bør du gjerne dra den enda lengre ned. Om huden blir for glatt og «perfekt» vil det se falskt ut.

Spot healing tool

Tastatursnarvei: Q

Clone: Kopiere fra et område til annet

Heal: Kopi fra annet område, men mikser inn med eksisterende tekstur

Size: Størelse på området (rull med hjulet på musen for å endre)

Feather: Hvor skarp overgang det skal være

Opacity: Gjennomsiktighet

På neste side vil jeg avsløre et lite kjent triks, som jeg ble oppmerksom på for bare noen uker siden. Jeg vil også gå over et bilde og fjerne flekkene.

(Visited 310 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar