Er det trygt og godt med full AUTO?

with Ingen kommentarer

wheelMange har investert mange tusen kroner i et nytt og fint systemkamera, men tar likevel bare bilder i full auto. For alt i verden, kameraet tar flotte bilder på auto, men blir bildene slik DU ønsker det? Det blir litt som å skyte spurv med kanoner…

På alle systemkamera som jeg har prøvd (og kan huske), så er det en innstilling for full automatikk. Som regel er dette markert med en grønn firkant eller noe lignende.

Auto programmene består ikke bare av den grønne firkanten, men også forskjellige scener som landskap, portrett, macro og nattbilder.

For at du skal få fullstendig kontroll på hvordan bildene skal bli, må du være litt tøff og bevege deg opp på den kreative siden av program hjulet.

Jeg vil her forklare fordeler og ulemper med å bruke kameraets auto programmer og komme med forslag til hvilket halvautomatisk program du heller burde bruke.

FULL AUTO

Programhjul - AUTO

(Grønn firkant)

Det eneste du trenger å tenke på i dette programvalget er hva du skal ha til middag.

Konsentrer deg om komposisjon. Dette er «pek og skyt» modus for de som ikke er blitt kjent med sitt kamera.

Fordeler

  • Et dårlig bilde er bedre enn ingen bilde.
    • I endel situasjoner har du gjerne ikke tid til å begynne å tenke på hvordan kamera skal være innstilt. Da er det bedre om du får et bilde av situasjonen, enn om du fikler med kamera til motivet er borte.
  • Bildene blir stort sett OK
  • Du får en fiks ferdig JPEG bilde ut fra kamera.

Ulemper

  • Ditt speilrefleks blir redusert til et stort kompaktkamera.
  • Kamera bestemmer alt (Lukkertid, blender, ISO)
  • Ingen kontroll på om blitsen er med eller ikke.
  • Får ikke justere eksponeringen
Programhjul - P

 

Et mye bedre alternativ, er å sette kamera til «P»

Dette er et annet valg som gir deg full automatikk, bortsett fra at du kan legge inn blits manuelt og gjøre justeringer på eksponeringen.

Mange profesjonelle fotografer benytter denne innstillingen mye. Når en venner seg til hvordan kamera opererer i «P», så vil du ha 100% kreativ kontroll med bildene

(Visited 250 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar