Histogrammet kan fortelle helt utrolige ting

with Ingen kommentarer

Du hører støtt og stadig at du må huske å sjekke histogrammet og at histogrammet forteller deg om et bilde er bra. Med en selvfølgelig mine smiler og nikker du, later som om det er noe du har gjort siden tidenes morgen. Tar en titt bakpå skjermen på kameraet, der du etter et dypdykk i kamera menyen endelig har fått frem histogrammet. Det irriterer deg at bildet blir så mye mindre når denne uforståelige firkanten er fremme. Du kan ikke unngå å tenke at folk er rare…. forteller virkelig disse greiene her at bildet er bra? Eller dårlig?

Slapp helt av. Det er ikke noe vanskelig å forstå histogrammet. Jeg kommer nå til å forklare hva du skal se etter og hva du kan gjøre for å bedre bildene. Eller, bildene blir gjerne ikke bedre, men histogrammet gir deg en god pekepinn på hvordan eksponeringen ligger an. Kamera kan enda ikke fortelle deg om motivet er bra, eller om komposisjonen er topp.

Først vil jeg fortelle hva du gjør på Canon speilrefleksen for å få histogrammet frem. Slå på kameraet. Når du nå ser på et bilde på skjermen trykker du på «info» knappen. På mitt EOS 6D må jeg trykke 2 ganger for å vise histogrammet. Trykker jeg en tredje gang får jeg 4 histogram, 1 for hver av fargekanalene RGB (Rød, Grønn og Blå) og 1 for lysstyrken. Jeg liker å bruke den visningen med bare 1 histogram. For andre modeller er det ofte en knapp merket «disp» eller noe lignende. Jeg anbefaler at du tar en titt i bruksanvisningen om du ikke finner ut av det. Alternativt, så kan du sende en mail, og en av oss vil finne ut av det.

Om histogrammet

Histogrammet er en grafisk fremstilling av lysstyrken i bildet ditt. Det kan ikke fortelle om horisonten er i vater eller om bakgrunnen er rotete, men det gir en god pekepinn på om bildet ditt er «korrekt» eksponert. Skriver «korrekt», siden det er ut fra kameraets antagelse om at det er en jevn fordeling av lyst og mørkt i bildet og at totalen er på det som blir definert som en gjennomsnittlig eksponering.

Hva som er korrekt vil jo alltid variere med motiv og hvilket uttrykk en prøver å få frem i bildet.

Kim Korrekt eksponert

Her forteller histogrammet at bildet er bortimot «korrekt» eksponert, men jeg ville ikke akkurat skrytt av dette resultatet.

Kim Undereksponert

Her forteller histogrammet at bildet er undereksponert, men min oppfatning er at dette er et PERFEKT eksponert bilde. Modellen kan jeg ikke gjøre noe med

(Visited 270 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar