Er bildene dine trygg i Lightroom?

with Ingen kommentarer

Filhåndteringen i Lightroom kan være forvirrende for både nye og gamle Lightroom brukere. Dette kan i mange tilfeller forårsake unødig mye diskbruk, eller i verste fall at bilder blir slettet for godt.

I dette innlegget vil jeg presentere noen påstander som ofte blir tolket eller misforstått. Håpet mitt er at du, etter å ha lest gjennom denne saken, får en større forståelse for hvordan Lightroom behandler dine dyrebare bildefiler.

Før du åpner fanen med forklaringen, ønsker jeg at du selv gjør deg opp en mening om påstanden er sann eller rein løgn.

 

LR Delete

LØGN

Lightroom holder bare orden på hvor bildefilene befinner seg på din harddisk. Det betyr at om du velger «Delete from disk» så vil originalfilen slettes fra harddisken og være tapt for alltid. Alternativet «Remove» vil bare fjerne referansen fra Lightroom, slik at du fortsatt har originalen.

LØGN

At en mappe fremstår som tom i Lightroom betyr bare at Lightroom ikke viser til noen bilder i den mappen. Om du tidligere har valgt «Remove» for bildene i mappen, vil originalfilene ligge der, uten at du ser de i Lightroom. Det kan også ligge andre filtyper (som Lightroom ikke viser) i samme mappen

LR Tom mappe

LR Backup

LØGN

Den automatiske backup’en som Lightroom ber deg om, er KUN backup av katalogfilen. Lightroom katalogen inneholder riktignok all info om hva som har blitt gjort med bildene dine, men selve bildefilen blir ikke tatt backup av her. Backup av alle bildene anbefaler jeg på det sterkeste at du får deg en skikkelig rutine på som er uavhengig av Lightroom.

Her kan du lese min anbefaling for Organisering av bilder i mapper

NESTEN LØGN

For at denne skal være sann, må du ha vært inne i «Catalog settings» under «Metadata» fanen og krysset av begge boksene inne i den røde firkanten. Standard oppsettet i Lightroom er som vist på mitt bilde.

LR Catalog settings

LR missing photo

LØGN

Nei, om du nå importerer bildene igjen, vil endringer du har gjort i Lightroom være borte (om du ikke har 2 kryss i den forrige påstanden). Det du nå må gjøre er å fortelle Lightroom hvor du har flyttet bildene. Det vil ikke bare løse alle problemene, men det er også mye raskere enn å importere på nytt.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar