Dette må du vite om bildetyper

with 2 kommentarer

Det finnes et vell av forskjellige filformater på bilder. Vanligvis går diskusjonen frem og tilbake på om RAW eller JPEG burde være å foretrekke, men i jungelen av filformat, finnes det flere alternativ.

Ut fra kamera er det som regel to valg: RAW eller JPEG, men noen kamera modeller gir deg også muligheten til å velge DNG. Her vil jeg ikke starte en ny diskusjon om JPEG vs RAW fra kamera, men heller fokusere på hvordan bildene skal brukes når de er ferdig behandlet.

At det riktige formatet kan være helt avgjørende for hvordan sluttresultatet blir. I verste fall kan du ende opp med et ubrukelig bilde.

 • JPEG (Joint Photographic Experts Group)
 • TIFF (Tagged Image File Format)
 • RAW
 • DNG (Digital Negative Format)
 • PNG (Portable Network Graphics)
 • GIF (Graphics Interchange Format)
 • BMP (Bitmap)
 • PSD (Photoshop Document)

JPEG

JPEG eller JPG er muligens det best kjente bildeformatet. Nær sagt alle apparater som ta bilder, kan lagre de i JPEG format. En ting du må huske på når det gjelder JPEG, er at filene ALLTID er komprimert. Ofte vil du kunne velge, på kamera, hvor mye komprimert bildene skal være. Her har kameraprodusenter forskjellige måter å beskrive prosessen. For Canon velger en JPEG og filstørrelse. Mindre filstørrelse betyr jo selvfølgelig mer komprimering. I tillegg vil redigering av en JPEG gjøre at den komprimeres på nytt om bildet lagres som JPEG igjen.

Fordeler

Små filstørrelser

Egnet for å sende som mail

Plass til mange bilder på minnekort

Vises uten problemer på «alle» enheter

Ulemper

Komprimering har negativ innvirkning på bildekvalitet

Begrenser mulighetene for avansert redigering

Redigering forårsaker «dobbel» komprimering

Egner seg ikke for store print

TIFF

Innen industrien er det TIFF som er det foretrukne alternativet. Alle seriøse steder der du kan fremkalle dine bilder eller få trykt en bok, tar imot TIFF formatet. For TIFF har en muligheten til ukomprimert lagring av filene. De ukomprimerte filene kan redigeres om og om igjen uten at bildekvaliteten forringes. De ukomprimerte TIFF bildene tar mye mer plass enn JPEG, slik at harddisker og minnekort blir fort fulle

Fordeler

Stor frihet til å redigere bildene

Kan redigeres om og om igjen uten at kvaliteten forringes

Bedre kvalitet på store utskrifter

Ulemper

Store filer stiller krav til lagringsplass

Dårlig egnet for mail og internett

(Visited 458 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. Camilla
  | Svar

  Hei. Kom over denne siden i dag. Takk for masse gode tips. Super side

  • Kim
   | Svar

   Takk skal du ha Camilla. Pga mangel på tid blir den nok ikke oppdatert like ofte som før, men bare send en mail om det er noe du ikke finner, så kan vi prøve å hjelpe.

Legg inn en kommentar