Hvordan ta bilder av nordlys

with 3 kommentarer

Nordlys-3Bilder av nordlys er noe som engasjerer mange. Personlig må jeg innrømme at det aldri har vært den store tingen for meg, men søndagskvelden endret det seg! Nordlyset som åpenbarte seg over oss her i Bergen var så kraftig og flott som jeg aldri har sett før. Med tanke på at jeg bor i Bergen, bare er 39år og en er avhengig av skyfri himmel for å se nordlys, så er det kanskje ikke så rart.

Vi i DinFotoSide dro ut til Smøråsen for å fange noen bilder av fenomenet. Det ble en kjekk tur og vi hadde deg gøy der vi satt på en benk i mørket. Bildemessig var det mer som en liten katastrofe. Enda et bevis på at flaks spiller inn når de beste bildene blir skapt. Så istedet for et innlegg som forklarer hvordan suksessen ble til, så blir dette en forklaring til hvordan du best mulig kan være klar for å forevige fenomenet neste gang det oppstår i nærheten av deg.

«Aurora Borealis», som er det internasjonale navnet på nordlys, betyr «morgenrøden i nord». Nordlyset kommer fra en sone høyt over jordoverflaten, og kan sees om natten i de polare strøk. Fenomenet oppstår når energirike partikler fra solen skytes inn i atmosfæren ledet av jordens eget magnetfelt. Partiklene treffer luftmolekylene, som hovedsakelig består av oksygen og nitrogen, og mellom 100 og 300 kilometer fra jorden blir noe av kollisjonsenergien sendt ut som lys.

I Norge følger beltet kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark. Her kan vi se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger hver måned, mens det så langt sør som Berlin knapt vises en gang hvert år.

Nordlysutbrudd så langt sør har sammenheng med at solaktiviteten er høy. Da trekker nordlyset lengre sørover. Ved Middelhavet er nordlyset synlig en eller to ganger per hundreår.

Utbredelsen av nordlyset på den nordlige halvkule er formet som en oval omkring den magnetiske nordpolen. Her ser vi tydelig hvorfor Nord-Norge er «det milde nordlyslandet». Overalt ellers befinner ovalen seg over kalde og tynt befolkede land- eller havområder

Selv under nordlysovalen er det variasjoner i forekomsten av nordlys. Det må være mørkt for å kunne se nordlyset, og det må være klarvær for nordlyset ligger høyt over skydekket. Det finnes også andre variasjoner:

Nordlyset skinner oftest og sterkest et par timer før midnatt eller ved midnatt

Sterke nordlys forekommer gjerne med cirka 27 dagers mellomrom. Grunnen er at nordlyset er sterkest når et aktivt område på solas overflate vender mot jorda. Sola roterer med en periode på cirka 27 dager.

Nordlys forekommer hyppigst senhøstes og tidlig om våren. Oktober, februar og mars er de beste måneder.

Forekomsten av nordlys varierer med solflekkperiodene, som har en 11-årssyklus.

bilde

Mens sollyset inneholder all synlige farger i blanding, og framstår som hvitt for våre øyne, inneholder nordlyset bare visse spesielle farger. Dette kommer av at nordlyset skapes gjennom lysutsendelser fra atomer og ioner i atmosfæren når disse blir truffet av partikler i solvinden.

 

Atmosfæren består nesten utelukkende av nitrogen og oksygen og det blir derfor disse atomenes spesielle egenskaper som bestemmer fargeutsendelsen. Figuren viser nordlysfargene med angivelse av hvilke atomer og ioner som sender dem ut

 

 

Fakta om nordlys hentet fra: Nordnorsk Vitensenter Tromsø

På neste side kan du lese om forberedelsene du bør gjøre neste gang du skal ut og fotografere nordlys

(Visited 961 times, 1 visits today)

3 Responses

 1. Siri
  | Svar

  Hvilken innstilling har apparatet og linsen? m-m eller p-m ? er usikker her? har prøvd disse innstillingene men kun flaks har gjort at jeg får nordlyset ,
  Beklager dumt spørsmål ,men er «litt» grønn 😉

  • Kim
   | Svar

   Det er nok m-m som gjelder for nattfoto. Da har man muligheten til å justere innstillingene slik de må for å få en god eksponering

  • Kim
   | Svar

   Btw. Det fins ikke dumme spørsmål. Spør om alt du lurer på. Det er sånn en lærer. ?

Legg inn en kommentar