Split toning i Lightroom

with Ingen kommentarer

Split toning er en funksjon i Lightroom som ofte blir glemt eller oversett. For hvorfor skal vi bry oss med dette lille panelet som ligger rett under HSL? Vi har jo alt vi trenger med temp, tint, vibrance og saturation under Basic og det store mektige HSL panelet. Så hva kan Split toning by på som ikke kan gjøres i de andre?

Split toning panelet brukes de gangene en trenger eller ønsker forskjellig toning i skygge og høylys. Tradisjonelt sett er denne teknikken mest brukt på sort hvitt bilder, men den er i høyeste grad nyttig på fargebilder også. Som du kan se på bildene under, så vil split toning bringe mer liv inn i bildet enn om et fargestikk legges over hele bildet. Split toning vil også kunne styrke kontrastene i bildet, noe som vil gi sort hvitt bilder enda bedre.

Vil understreke at den eneste justeringen som er gjort fra utgangspunktet i bildene over, er fargejusteringen. Ingenting annet ble rørt!

I nyere tid vil fargeskjær i sort hvitt bilder gjerne assosieres med mobiltelefoner og Instagram filter. Det kan være en grunn til at seriøse fotografer styrer unna dette uttrykket. Personlig, så skyr jeg Instagram filter som pesten, og synes det er irriterende mange som tar et dårlig snapshot – legger på et filter og så presenterer det som et fantastisk bilde. Jeg er ingen fantastisk fotograf, det finnes så mange som er mye, mye flinkere, men innsats og vilje til å lære skal ingen sette meg fast på.

(Visited 280 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar