Ekte fotografer redigerer ikke bildene

with 13 kommentarer

Jeg kaster meg ut i en diskusjon som med mer eller mindre jevne mellomrom dukker opp på facebook og andre sosiale medier. Jeg er fullstendig klar over at det er sterke meninger om dette emnet, og at noen kommer til å reagere sterkt på de påstandene jeg her vil komme med.

Gang på gang kommer jeg over påstander om at «Denne gruppen burde være for EKTE fotografer, ikke for photoshoppere» og at «Jeg liker ikke bilder som er photoshoppet». Sånne kommentarer ser jeg ikke helt poenget med. Spesielt siden de ofte kommer i grupper der de fleste bildene er nydelig etterbehandlet. Jeg vet ikke om kommentarene skal legges på konto for uvitenhet, eller på kontoen for misunnelse. Uansett, så blir det alltid en kraftig diskusjon om dette temaet. Den første missforståelsen vi må få unna i denne diskusjonen er at bilderedigering og bildemanipulering er to helt forskjellige ting.

Bilderedigering

Bilderedigering eller etterbehandling er en mye mildere behandling av bildene. Her blir farger og kontrast justert for at det absolutt beste skal komme frem i bildene. Dette er heller ikke noen nymotens ting. Mange av historiens beste fotografer var også noen trollmenn i mørkerommet, der kontrast og eksponering ble finjustert.

HDR vil jeg også legge under denne kategorien, selv om enkelte drar hele HDR konseptet så langt at bildene burde plasseres under bildemanipulering. Det første kjente HDR bildet er fra rundt 1850, så det kan vel heller ikke kalles en ny teknikk.

Bildemanipulering

Bildemanipulering kalles det når elementer i bildet blir fjernet eller lagt til. Bildemanipulering er ikke en nymotens ting som er kommet etter at photoshop ble tilgjengelig for «mannen i gaten». Det finnes utallige eksempler opp gjennom historien som viser at dette har blitt gjort fra tidenes morgen.

I utgangspunktet er ikke dette noe galt, så lenge en er åpen om at bildet er manipulert. Det som gjør bildemanipulering til noe galt, er om det blir gjort med bilder som skal brukes som dokumentasjon.

Pressebilder er et eksempel på bilder som ALDRI skal manipuleres, da disse skal dokumentere en situasjon.

Justering av farger og kontrast

En ting som må være helt klart, er at dette er justeringer som blir tilført ALLE bilder. Enten gjør du det selv, eller så overlater du jobben til kameraets programvare. Hvorfor noen ønsker å overlate den viktige jobben med justering av farger og kontrast til en japansk ingeniør, er et stort mysterium for meg, men folk har så mange rare påfunn.

Noe av gleden med det å ta bilder er vel å formidle brøkdelen av et sekund slik som JEG opplevde det, eller slik JEG vil vise det?

Det finnes et vell av programmer som er designet for dette formålet. Capture one, On1, Paintshop pro, Photoshop og Lightroom er noen av de større og mer kjente programmene.

(Visited 3 007 times, 1 visits today)

13 Responses

 1. Kim
  | Svar

  Legg gjerne inn dine synspunkter her i kommentarfeltet

 2. susanne
  | Svar

  enig med deg i dette.

 3. Roy
  | Svar

  My kind’o man!

 4. Sånn jeg ser det som glad amatør:
  Har du først klart å skru alle knapper og hjul slik at et bilde ble bra for så å risikere alt med å tulle med filtere, slidere og alskens pensler og bildet FORTSATT ser bra ut så synes jeg det er….. Kudos 🙂

 5. Torgny Skogsrud
  | Svar

  Vi som har vært årntli fotografer nen år, vet at mørkeromsarbeide er en viktig del av enhver fotografs arbeide. Det er der bildet får sin endelige form. Puritanere i alle land, legninger og disipliner, finn på noe annet.

 6. Svenn Åge Grimstad
  | Svar

  Mitt Sony camera ( A57 og A7 ) har en mengde muligheter i seg. I solnedgang som kan være litt blek – kan jeg pusje på litt mer rødfarge i skyene. Er det ett flott motiv , setter jeg cameraet på plakateffekt farge, Også på fjell og by stiller jeg inn på malerieffekt høy-middels-lav…etc etc Men alt blir tatt i JPG og ikke RAW. Når bildet er tatt , så er det mitt bilde og ikke fikset på hjemme i godstolen forran PC. Men av og til blir enkelte klippet i mobilen min …Så foto bilder er som en smellande flott kvinne, inntil hun kommer hjem og får vasket sminken av seg

  • Kristian
   | Svar

   stakkars, du har jo ikke peiling… så du foretrekker at en japansk ingeniør som ikke har peiling på hvordan det ser ut der du tar bilder heller har prøvd å lage en slags formel for hvordan bildene dine skal se ut i stedet? tar du bilder i jpeg i stedet for raw så har du rotet vekk 90% av informasjonen du egentlig har tilgjengelig, og du mister muligheten til å fikse slike ting som før ble gjort i mørkerommet, så her bommer du fullstendig, og burde ta litt kurs…. tar du rawformat så kan du stille på alle disse effektene du snakker om at kameraet har, bortsett fra at du beholder råfilen og kan gjøre så mange forandringer du bare ønsker, men gjør du dem i kameraet kan du ikke angre siden

 7. Odd Smedsrud
  | Svar

  Svenn Åge: Du foretrekker etter det jeg forstår å overlate prosesseringen til algoritmer laget av japanske teknikere i stedet for å styre dette selv. Om du fotograferer i RAW og gjør dette selv, har du muligheten til detaljert å velge hvordan prosessen skal gjøres, ikke en automatisk prosess hvor du kun har muligheten til å velge blandt forhåndsdefinerte innstillinger.
  Jeg vil anbefale at du lærer deg å ta kontroll over dette selv 🙂

 8. Karl Flemming Bruun
  | Svar

  Joda, som amatørfotograf redigerer jeg bilder jeg selv har tatt om de kan «berges». Jeg tar til og med vare på bilder som kan være en smule uklar, da det allikevel kan fortelle ei historie. Men som oftest så går beskjæring og lys-justering som de hyppigste redigerings-tiltak. Derimot er jeg mye mere kritisk til bilder jeg offentliggjør, enn bilder som kun er for eget bruk. Man skal ikke servere allmuen «hva-som-helst».

 9. seljordslia
  | Svar

  I guess Pipcamera går under bildemanipulering… Lite irriterer meg så mye som denne appen. Flere hundre likertrykk og kommentarer som wooow, flott Osv på sånne «bilder» hører ikke hjemme i en fotogruppe hvertfall.
  Puh, der fikk jeg det ut 😀

 10. Asgeir
  | Svar

  Dette som du peiker på ang. endring av kontrast og lys er eg 100% enig med deg i. Men det er enkelte ting som kan fjernast i bildene med programvare utan at det går inn i kategorien manipulering. F.eks. gras-strå, smågreiner, hårstrå, boss (f.eks. sjokolade-papir o.l.). Om du fjerner slike ting før eller etter at du har tatt bildet er likegyldig. Noko anna er det om du fjerner kraftlinjer eller store trær eller fjerner noko som har betydning for dokumentasjon….

  Ville bare så sagt det…

 11. Karlene P Grinnell
  | Svar

  @Asgeir: Hmmm…Og jeg vil (også) bare si følgende- om telefon linjer…Står fjellet og full månen, mm innbydende der jeg nyter naturen, MEN tlf.linjer krysser gjennom «opplevesen» tar jeg disse bort hvis det ikke finnes en annen løsning FORDI «Anders Natten» har stått der lenger enn tlf. linjene. Jeg «oppfatter» heller tlf. linjer som «menneskrrs invadering / manipulering av naturen i slike tilfeller. ? Hvis man er flink til å «clone» seg bortover så synes jeg ikke at det er SYNDIG å «redde» motivet ved å fjerne stygge ledninger. Om en har lov til å plukke vekk strå, øl bokser, og lignende (som skjemmer bildet, bør en kunne ta bort ledninger–da de i hvertfall ikke «alltid» har vært der (som fjellet)… ?

 12. inger karin Sivertsen
  | Svar

  Jeg legger vekt på å ta best mulig bilder fra kamera. passer på å ikke ha unødvendig element og anna rusk innenfor formatet. Tenker kontrast og lukkerhastigheter.Da slipper jeg unødvendig

Legg inn en kommentar