Bilder av vanndråper

with 4 kommentarer

Dråpebilder - 18Vi har alle sett de perfekte bildene av dråper som eksploderer i vannflaten. Personlig har den typen bilder aldri fenget, men så prøvde jeg selv. Nå tar jeg dråpebilder med litt ujevne mellomrom. Helt utrolig hvor mye forskjellig som dukker opp når tiden fryses i brøkdelen av et sekund.

Fakta er at det ikke kreves så mye dyrt utstyr for å komme igang. Det meste har du nok i skapet allerede. Vær obs på at det kommer til å bli litt søl, så det kan være en fordel men en voksduk eller noe som beskytter bordet.

Fotoutstyr

Kamera

Helst Macro objektiv

Blits

Stativ

Fjernkontroll/trådutløser

Rekvisitter

Hvit ildfast form eller noe lignende

Ketchup flaske

6 mm plast slange

Oppheng til slangen

Hvit bakgrunn

Jeg benyttet en reflektor som hvit bakgrunn, men du kan benytte noe annet. Bare husk at det må være noe som reflekterer lyset og at det må tåle litt vann.

Blitsen bør også plasseres  ut til siden fra kamera, slik at lyset blir kastet tilbake på vanndråpene fra bakgrunnen. Da vil de bli jevnere opplyst og en slipper unna refleksen fra blitsen i dråpene.

På neste side går jeg gjennom hele oppsettet

(Visited 1 217 times, 1 visits today)

4 Responses

 1. Ove Kvam
  | Svar

  Jeg anbefaler å ta bildene mer fra siden, ikke oppefra. Da blir de mer spennende.

  • Kim
   | Svar

   Takk, takk. Neste gang ?

 2. Heidi
  | Svar

  Dråpebilder er både morsomt og tidkrevende og veldig ofte få bilder som blir bra. Du skriver om lukkertider på 1/500 sek, og dette er alt for lite til å frys de raske dråpene.. og sync tid er som oftest 200/250. Det er blitzen som fryser dråpene, nesten uavhengig av hvilke lukkertid du bruker. Jeg har tidligere tatt veldig mange dråpebilder og ser at mesteparten av de er tatt med bl.16, iso 100-200 og en lukkertid på 200 ( sync ) Bruker du flere blitzer kan du få mye bedre resultat, da f.eks nikon 900, vil gi et blitz på 1/10 000 s ved 1/16 effekt ( 1/128 effekt – hele 38 500s) Du kan gjerne ta de i en nærmest helørkt rom og bruke bulb innstilling. Forøvrig enig med Ove K, om at vinkligen er bedre hvis du er neonlunde på samme nivå, samt at det er mye enklere å få fokus til å sitte bedre. Tror de fleste blir litt hekta på disse dråpebildene, hvis man først prøver – lykke til :):)

 3. Bjørn Tore Sørensen
  | Svar

  Hei. Jeg ser du har fått en god del bevegelsesuskarphet for noen av bildene. Tipper dette er på grunn av at dråpen har forflyttet seg i løpet av eksponeringstiden. All eksponering krever lys og med ditt oppsett har du minst to lyskilder, både dagslys fra vinduet og et kort lysblink i fra blitsen (samt litt fra taklampen). Dersom du drar for gardinene og slår av taklampen, samt bruker blitsen slik Heidi beskriver, så vil du få skarpere bilder uten denne bevegelsesuskarpheten.

Legg inn en kommentar