Lær å «lese» bilder

with 1 kommentar

Se etter lukkertid - 1Ofte kan du lese på sider som denne at en skal se på bilder tatt av andre for å lære. Men lærer en egentlig noe av å se på bilder? En kan finne inspirasjon, men lærer ikke noe uten at en vet hva en skal se etter. For å lære noe fra å se på bilder kreves det litt grunnleggende kunnskap. En må ha kjennskap til hva lukkertid, blender, ISO og brennvidde gjør for bildene. Først da kan en begynne å «lese» bildene. Nå kan en begynne å lære det tekniske bak bildene som en ser over alt.

Det fine med denne metoden er at jo bedre fotograf en er, jo mer kan en lese ut fra et bilde. Om en har mye kunnskap innen blitsbruk, vil en kunne se på bildene hvordan de er belyst. Har en god kunnskap innen redigering vil en også kunne «lese» mye av etterbehandlingen. Sånn sett, så er det mye lettere å få skryt for et bilde fra noen som ikke kan så mye om å ta bilder selv, selv om de heller ikke ser at det er et bilde det ligger enormt mye arbeid bak.

Å spørre fotografen om hvilke innstillinger som ble brukt på det aktuelle bildet er ikke alltid mulig, og dessuten vil det ikke være til noe særlig nytte. Du vil sannsynligvis aldri oppleve det samme øyeblikket under de samme lysforholdene likevel.

I denne delen går vi gjennom hvordan en kan lese lukkertid og anta blenderåpning.

Se på bildene og prøv å tenke gjennom:

Kort eller lang lukkertid?

Stor eller liten blender?

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] I dag fikk jeg trang til å fortelle litt om bildene av helikopteret. Hadde helt glemt de til jeg var på utkikk etter bilder som kunne illustrere lukkertid for «Lær å lese bilder«. […]

Legg inn en kommentar