Lær å «lese» bilder 2

with 2 kommentarer

Lyssetting

 

Hvordan belysningen er satt opp i bildene er vanskelig å lese, og om den som har tatt bildene er flink med lyssetting, kan det være bortimot umulig. Det er likevel enkelte ting en kan se etter for å avsløre hvor blitsen er plassert og gjerne om det er brukt noen form for tilleggsutstyr på den.

Lag ditt eget studio innlegg-1

Ekstern blits rett på

Dette er et klassisk bilde der bruken av blits har slått feil, men et ypperlig eksemplar for å lære å lese blits.

Ingen skygger i ansiktet – Blits rett foran og sannsynligvis på kamera.

Kraftige skygger under nesen og under haken forteller at blitsen er plassert litt over og at det sannsynligvis ikke er brukt noen form for diffusor.

Den kraftige skyggen på veggen underbygger dette OG forteller at jeg var for nærme veggen da dette bildet ble tatt.

Neste eksempel er hentet fra et lite prosjekt som jeg kalte «Sommer i Bergen»

I dette bildet kan en lese mye om hvordan belysningen var satt opp. Legg merke til refleksen i glasset som viser 1 lampe (ikke dermed sagt at det bare er 1 lampe).

Skyggene (eller mangelen) på meg forteller at det må være minst 2 lamper. Hovedlyset er plassert til høyre bak fotografen (se kraftige skygger fra stol på rekkverk), mens det er plassert et svakere (eller mykere) lys til venstre for fotografen.

Bruke blits - 1

2 Blitser og helt sort bakgrunn
2 Blitser og helt sort bakgrunn

Dette var det eneste bildet jeg fant som viser de lyse kantene en kan få ved å plassere blitsen bak motivet. Hadde et håp om å finne et portrett bilde der det kom tydelig frem, men fant det ikke. I portrett bilder vil en få en glød rundt hodet, som virkelig får frem ansiktet.

På glass bildet her kommer lyset fra begge sider bakfra. Sort bakgrunn -> lyset kan ikke komme rett bakfra. At det er ca like lyst på begge sidene av glasset viser at lyset kommer fra begge sider. Mangelen på reflekser tyder på at det er brukt diffusor eller at lyset er reflektert fra en større hvit flate.

(Visited 242 times, 1 visits today)

2 Responses

  1. Kirsten Helen Helland
    | Svar

    Det var nytig lærdom. Takk!

Legg inn en kommentar