Hvordan bruke ND-filter

with Ingen kommentarer

Hvordan ta bildet

 

Når du har funnet et motiv som passer til lang lukkertid, så er det bare å gjøre seg klar for å ta bilde. Husk at bildene vil se veldig annerledes ut med forskjellige lukkertider. Et tips vil derfor være at du tar flere bilder med forskjellig lukkeritd av hvert motiv.


Kamera innstillinger

Bulb hvis du har fjernkontroll, Manuell om du planlegger å bruke selvutløser på kamera. Stabilisator på objektiv/kamera slår du av, slik at den ikke jobber mens du tar bilde med lang lukkertid.

For denne type bilder velger jeg å sette ALLE innstillinger i kamera manuelt.

Hvitbalanse – Passende til tid og sted. Jeg havner ofte på «Skygge»

Blenderåpning – Passende for bildet. Velg noe som gir deg nok dybdeskarphet, og gjerne mer enn du ville når du fryser bevegelsene i bildet.

ISO – 100-200 Gir mindre støy, og dessuten bruker du jo stativ, så lengre lukkertid er ønskelig. Men stusser ikke på å sette høyere ISO om jeg må…

Fokus – Fokus settes manuelt. Jeg bruker skjermen og zoomer inn på det som skal være i fokus. Da kan jeg sette fokus pinlig nøyaktig der jeg vil.

Her er det flere måter å komme frem til en lukkertid som gir deg riktig eksponering.

For de svakeste ND filtrene kan du rett og slett bare sette de på kamera og la lysmåleren gjøre jobben, men for de mørkere typene må du finne lukkertiden i to steg. Her er min metode:

Jeg setter kamera (uten filter) i manuell og stiller inn ISO og hvitbalanse slik som jeg vil ha det på det endelige bildet. Mens jeg nå leter etter den beste komposisjonen knipser jeg også bilder mens jeg passer på å få en bra eksponering. Når jeg nå har funnet den beste komposisjonen, ser jeg på blender og lukkertiden for det bildet.

Når jeg nå vrir kamera over på «Bulb» så setter jeg blenderåpningen til det jeg fant i forrige steg.

Lukkertiden finner jeg i tabellen for filteret eller i LEE Stopper App (kan lastes ned gratis på Google Play) med utgangspunkt i lukkertid fra eksponering uten filter.

 

 

Håper dette er til hjelp.

Lykke til

(Visited 257 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar